Már négyes erősségű a Dean hurrikán

Az Egyesült Államok hurrikánfigyelő központja pénteken már négyes erősségűre emelte a Dean hurrikánt. A vihar több mint kétszáz kilométer per órás szelekkel halad Jamaika és Mexikó észak-keleti csücske felé.

A Dean hurrikán közép-európai idős szerint szombat hajnalban már csak négyszáz kilométerre volt Jamaika fővárosától, miután végighaladt több karib-tengeri szigeten. Az idei hurrikánszezon első vihara földcsuszamlásokat okozott Martinique szigetén, ahol elpusztította szinte a teljes banántermést és a cukornádültetvények majdnem háromnegyedét. A lakosság harmada áram nélkül maradt.

Az amerikai hurrikánfigyelő központ előrejelzése szerint a vihar szerdán érheti el a Mexikói-öblöt. Az ott található olajfúrótornyok munkásait pénteken elővigyázatosságból evakuálták. Közben a térség több országában is készülnek a közelgő hurrikánra: a Mexikó észak-keleti részén lévő Yukatán-félszigeten ötszáz menedékhelyet állítottak fel, csakúgy mint Haitin, ahol több mint ezer embert készenlétbe helyeztek, hogy segítsenek a vihar utáni mentésben.

A Dean hurrikán az előrejelzések szerint a következő pár napban még erősebbé és veszélyesebbé válik majd.