Már négy halottja van a kolerának Haiti fővárosában

A legfrissebb hivatalos adatok szerint három új haláleset történt kolera miatt Haiti fővárosában, ahol eddig csak egy ember életét követelte a betegség – közölte csütörtökön az ország egészségügyi minisztériuma. Segélyszervezetek a kolera októberi felbukkanása óta attól tartanak, hogy a járvány eléri a fővárost, ahol több mint egymillió ember él sátortáborokban, a januári földrengés óta.

A haiti egészségügyi minisztériumának adatai szerint már 724-re emelkedett a kolera miatt meghalt emberek szám az egész országban. Egy nap alatt több mint nyolcvan ember halt meg, míg a megbetegedések száma 11 ezer fölé emelkedett. Ez több mint ezer megbetegedést jelent egy nap alatt.

A fővárosban kedden jegyezték fel az első halálesetet a kolera miatt, de azóta újabb három ember halt meg. Arról egyelőre nem érkeztek adatok, hogy menyivel nőtt a megbetegedett emberek száma, a legutóbbi 115-ről.

Haiti egészségügyi hatóságai, és nemzetközi segélyszervezetek már a járvány októberi kitörése óta arra figyelmeztetnek, hogy “a legrosszabbra kell felkészülni”, ha a járvány eléri a fővárost. A januári földrengés óta még mindig nagyrészt romokban heverő Port-au-Prince-ben nagyjából egymillió ember ér sátortáborokban, amelyek táptalajai a járványoknak.