Már működik a közös európai időjárási előrejelző honlap

A hivatalos bemutató előtt majdnem egy héttel már működik az interneten az uniós országok közös, időjárási előrejező honlapja. A portálon meg lehet nézni, hol várható extrém idő, vagyis például viharos szél, vihar vagy akár árvíz.

Az Európai Unió országai közös internetes portált indítottak, amelyet az indokolt, hogy az éghajlatváltozás a szakemberek szerint felgyorsul és egyre gyakoribbak lesznek a kontinensen az árvizek, aszályok, erős viharok és széllökések. A www.meteoalarm.eu elnevezésű honlap a tervek szerint a várható veszélyekre, időjárásváltozásokra figyelmeztet, naprakész adatokkal. A 24, illetve 48 órás előrejelzésekben kiemelik a sűrű köd, a kemény fagy, az erdőtüzek előfordulásának esélyeit, a partmenti régiók esetében pedig megjelenítik a szükségesnek vélt figyelmeztetéseket.

Az internetezők különböző színkódok alapján tájékozódhatnak Európa térképén. A zöld szerint nincs közvetlen veszély, a citromsárga a potenciális, a narancssárga a komoly veszélyekre, a piros pedig extrém időjárásra figyelmeztet. Jelenleg fehérrel jelzik azokat a területeket, ahonnan még nem érkezett be az információ. Az oldal egyébként több nyelven, így magyarul is elérhető.

Az oldal számára Magyarország már szolgáltat is adatokat. Az internetezők hét kategóriában, területi megoszlás szerint nézhetik meg az időjárási előrejelzéseket, ezek: Dél – Alföld, Dél – Dunántúl, Észak – Alföld, Észak – Magyarország, Közép – Dunántúl, Közép – Magyarország és Nyugat – Dunántúl.

A www.meteoalarm.eu hivatalos bemutatója március 23-án, pénteken lesz Madridban.