Már most tervezik a következőt Miskolcon

Az ötletgazda Vaskó Tiborné és az adventi villamos
Az ötletgazda Vaskó Tiborné és az adventi villamos - © Fotó: ÉM
Miskolc – Hogyan készül minden évben Miskolc gyönyörű adventi villamosa? Az ötletgazda mesélt.

Nem véletlenül lett Európa legszebb adventi villamosa a miskolci, immár másodszor. Összehangolt csapatmunka áll a nagy népszerűségnek örvendő ünnepi jármű sikere mögött. Az ötletgazda Vaskó Tiborné, az MVK Zrt. operatív igazgatója, de a munkából kiveszik a részüket a villamosforgalmi osztály és a kereskedelmi osztály munkatársai, a kárpitosok, a festők, a fényezők, valamint az elektronikusok.

– Az adventi villamos ötlete onnan jött, hogy 2012 előtt Budapesten már működött a fényvillamos az adventi időszakban, ami nagyon tetszett nekem – idézi fel a kezdeteket Vaskó Tiborné, aki akkor az MVK-nál kereskedelmi osztályvezető volt. – Mi is szerettünk volna valami hasonlót alkotni. De nem lemásolni a fővárosi villamost, hanem valami mást létrehozni. Így már az első szerelvényünk nemcsak külső, de belső díszítést is kapott, azért hogy a járművön utazók is élményben részesüljenek. Az ötlet tehát tulajdonképpen tőlem ered, mindig álmodok valami nagyot, a munkatársaim pedig, akik nagyon lelkes csapatot alkotnak, megvalósítják azokat. Az első években kicsit duzzogtak, hogy „á, azt úgysem lehet megoldani”, de amikor azt javasoltam, hogy legyen kandalló a villamoson, már túl voltak azon, hogy „őrült a főnökünk”, és hozzátették, hogy a kandalló mellett legyen kanapé is.

Az igazgatótól megtudtuk, a kereskedelmi osztály munkatársai a tervezésben és az előkészületi munkálatokban vesznek részt, a többi kolléga pedig a megvalósításban. A legutóbbi villamos tervezésének kezdetén annyi volt biztos, hogy hideg fények dominálnak majd a jégpalota-dizájn miatt.

Újdonság

– De újdonságot is szerettem volna belevinni, mégpedig 3D-s hatást elérni. Olyan gyártót azonban nem találtunk, aki 3D-s fóliát gyártott volna. Akkor jött az a gondolat, hogy próbáljuk meg magunk kitalálni, milyen módon érhető el a 3D-s hatás. Hosszú ötletelés után a kollégákkal beültünk a kocsiba, és kimentünk a dekor boltba. Ott lepakoltuk a földre a különböző dekorációs elemeket. Nézegettük, hogy nézne ki az ajtó, az ablak. És itt jött az újabb ötlet, hogy legyen rejtett világítás, kékes festés. A festést külsős cégtől is megrendelhettük volna, de kreatív kollégáink bevállalták ezt is. Nagyon szép lett – sorolja a kulisszatitkokat Vaskó Tiborné.

Hozzáteszi: tervezéskor arra is kell figyelni, hogy a villamos formája, ablakai, ajtajai adottak, tehát mindig valami olyasmit kell kitalálni, ami illik ehhez. Ugyanakkor arra is ügyelni kell, hogy ne legyen giccses, de mégis tetszetős. Mindezt megelőzően a végleges terv elkészülte után meg kell szerezni a szükséges hatósági engedélyeket is. A dekorációt úgy kell kialakítani, hogy még egy hirtelen fékezés során se okozzon sérülést az utasoknak, de a külső átalakításoknál is figyelembe kell venni a közlekedésbiztonsági szempontokat. A felhasznált elemekről, anyagokról is be kell szerezni az előírt minősítéseket.

Meleg fények

És bizony a 2019-es adventi villamossal kapcsolatos ötletelések már most elkezdődtek.

– Amikor januárban begurul az ünnepi szerelvény a remízbe, már azon gondolkodunk, hogyan tudjuk majd felülmúlni az előző évit. Mert a miskolci adventi villamos védjegye, hogy minden évben más külső és belső dekorációt kap. Július környékén azonban már elkezdjük egymást piszkálni, hogy most már tényleg el kellene dönteni, milyen legyen. Még titok a legújabb elképzelés, csak annyit árulhatok el, hogy valószínű a meleg fények dominálnak majd, és szeretnénk harmadszorra is elnyerni az Európa legszebb adventi villamosa címet – fogalmazott az igazgató.

Hegyi Erika


Még az utolsó nap is

Megtudtuk, az ünnepi szerelvényre hatalmas az érdeklődés minden évben. A négy hét alatt megugrik a jegyvásárlások száma. Nagy meglepetés volt, amikor a villamos utolsó napján is olyan sokan voltak rajta, hogy Vaskó Tiborné úgy tudott interjút adni az egyik televízió stábjának, hogy a lépcsőn álltak.

A szíveket nemcsak a látvány, de a zene is melengeti. Főleg akkor, amikor advent négy vasárnapján Miskolc tehetségei élőben énekelnek a villamoson. Ilyenkor néhány utasnak még a könnye is kicsordul.


A győztes miskolci adventi villamos!
Miskolc - Megvédte tavaly elnyert címét a 202-es Tátra-szerelvény. Idén is a miskolci adventi villamos nyerte az ünnepi szerelvények európai versenyét, melyet a cseh MHD86 elnevezésű portál hirdetett meg. A tavaly december 13-án indult vetélkedésen húsz napon át nyolc ország tizenhét villamosára ...

Az adventi villamos
Miskolc - Csütörtök este hat óráig lehet szavazni az MHD86 nevű cseh portál által második alkalommal meghirdetett legszebb európai adventi villamosok versenyén. A megmérettetésen – melyen idén is magabiztosan vezet a miskolci adventi villamos – nyolc ország tizenhét szerelvényére lehetett voksoln...

Népszerű Miskolc adventi villamosa
Miskolc - A szavazás jelenlegi állása alapján szinte már biztos, hogy megvédheti tavalyi elsőségét a legszebb adventi villamos címre hajtó 202-es miskolci Tátra. Az európai adventi villamosok versenyét idén is egy cseh tömegközlekedési internetes oldal hirdette meg. Magyarországot a miskolci, a s...

A miskolci adventi villamos
Miskolc - A legszebben feldíszített ünnepi díszbe öltöztetett szerelvényt keresik. Idén is meghirdette a legszebb európai adventi villamosok versenyét az MHD86 nevű cseh portál. A megmérettetésen nyolc ország – Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Magyarország, Németorszá...

Különleges adventi villamos állt forgalomba Miskolcon
Miskolc - Hetedszer is tud újat mutatni a miskolci adventi villamos. Volt, aki a pirosat, más az óarany színűt imádta. Van, akinek a tavalyi csodaház, másnak pedig az idei jégpalota az eddigi legszebb. Ahány ember, annyiféle ízlés, egy viszont biztos: az ünnepi díszbe öltöztetett szerelvény már h...