Már megvizsgálták Janiczak jövedelmét

Akt.:
Janiczak Dávid (balra) és Riz Gábor
Janiczak Dávid (balra) és Riz Gábor
Ózd – A Fidesz támadja, a Jobbik megvédi az ózdi polgármestert a jövedelme kapcsán.

Aktív politikai élet zajlik Ózdon. A Jobbik és a Fidesz nem kíméli egymást, az elmúlt időszakban több témában is összecsaptak a várost irányító és a kormánypárt helyi politikusai. Elsősorban az üzengetés a jellemző, ami a költségvetés idei tárgyalásakor kezdődött, majd Janiczak Dávid jövedelmével folytatódott. Az ózdi polgármestert nyíltan támadta Riz Gábor (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, mert – állítása szerint – öt helyről vesz fel pénzt, a jövedelme bruttóban nagyságrendileg egymillió forintot tesz ki.

– Ez az összeg nem csupán bér, nem illeti őt meg, mert nincs arányban az elvégzett munkával. Felháborítónak tartom, hogy ennyit keressen a polgármester egy olyan városban, ahol az emberek fizetése az országos átlag alatt van – mondta Riz Gábor.

Ezután nem sokkal a Fidesz azt kérte az illetékes kormányhivataltól, hogy ebben az ügyben haladéktalanul indítson vizsgálatot, mert a kormánypárt szerint a Jobbik újabb korrupciógyanús ügyben érintett. Az álláshalmozás nem csak erkölcstelen, törvénytelen, de maga a korrupció – így fogalmazott Halász János frakcióvezető, aki kiemelte, hogy a polgármester egyik kifizetőhelye egy önkormányzati cég, ami végképp felháborító és példátlan.

Nem fideszesként

A sorozatos támadásokra Janiczak Dávid (Jobbik), Ózd polgármestere a következőképpen reagált.

– A fideszes hazugsággal ellentétben nem igaz, hogy öt helyről kapok tiszteletdíjat – szögezte le. – Ózd polgármestereként az önkormányzattól, a megye második legnagyobb településeként Ózdot a megyei közgyűlésben képviselő küldöttként a Megyei Közgyűléstől, illetve az ózdi média felügyelőbizottsági tisztségéért kapok fizetést. Mindezek törvényességét mind a törvényességet felügyelő jegyző, mind a törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatal megerősítette. A szánalmas fideszes hazugságért természetesen megteszem a szükséges jogi lépéseket.

Janiczak Dávid hozzátette: 2014 őszén nyert, azóta dolgozik. Jogszerű, a törvényben megállapított jövedelmet veszi fel, a város pedig az elmúlt két és fél évtized legnagyobb tartalékával rendelkezik. A politikus szerint az egyetlen problémát az jelenti, hogy mindezt nem fideszesként teszi.

Nincs összeférhetetlenség

Dr. Almási Csaba, Ózd város jegyzője az üggyel kapcsolatban megjegyezte: törvény szabályozza, hogy a település mindenkori polgármestere a helyettes államtitkár illetményének 80 százalékára jogosult, ebben a helyi testületnek nincs mérlegelési jogköre. Ugyancsak a törvény mondja ki, hogy az illetmény 15 százalékára költségtérítésként jogosult. Emellett Janiczak Dávid megyei közgyűlési tagsága és a felügyelőbizottsági elnöki pozíció kapcsán sem lehet szó összeférhetetlenségről.

Már ősszel

A Jobbik is kiadott egy közleményt az ózdi polgármester jövedelmével kapcsolatban, amelyben az áll, hogy a kormányhivatal tavaly ősszel már megvizsgálta Janiczak Dávid ügyét, és egyetlen helyen sem állapítottak meg törvénysértést, szabálytalanságot. Az ellenzéki párt szerint a Fidesz azért van kétségbeesve, mert Ózdon sikeresen működik a város, stabil anyagi háttérrel rendelkezik az önkormányzat. Emellett pedig a kormánypárt az ilyen alaptalan támadásokkal próbálja elterelni a figyelmet a saját kétes ügyeiről.

ÉM-ME