Nagyvilág

2012.07.20. 12:00

Amerikai különleges megbízott: az antiszemitizmus minden megnyilvánulását el kell ítélni

Budapest, 2012. július 20., péntek (MTI) - Hannah Rosenthal, az amerikai külügyminisztérium különleges megbízottja szerint a kormánynak azonnal és határozattan el kell ítélnie az antiszemitizmus minden megnyilvánulását.

Budapest, 2012. július 20., péntek (MTI) - Hannah Rosenthal, az amerikai külügyminisztérium különleges megbízottja szerint a kormánynak azonnal és határozattan el kell ítélnie az antiszemitizmus minden megnyilvánulását.

Hannah Rosenthal, akinek feladata az antiszemita jelenségek figyelemmel kísérése és Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet pénteken Aktív állampolgárságért oklevéllel tüntette ki Az Élet Menete Alapítványt.

Az elismerés átadása utáni sajtótájékoztatóján Hannah Rosenthal felhívta a figyelmet arra, hogy nem helyes olyan emberek tevékenységének bemutatását beemelni a nemzeti alaptantervbe, akiknek nem makulátlan a múltjuk, "akik tömeggyilkosságokban működtek közre". Rendkívül fontos, hogyan oktatják a felnövekvő generációkat, hiszen amikor a múlt alakjaival foglalkoznak, az általuk képviselt eszmékről is tanulnak a diákok - mutatott rá.

Kiemelte, minden olyan országnak, amelynek múltjában tömeggyilkosság történt, ki kell vizsgálnia ezeket az eseményeket. Ebben Hannah Rosenthal felajánlotta segítségét a magyar kormánynak és a civil szervezeteknek.

A Csatáry-üggyel kapcsolatban azt mondta, már nem sokáig van lehetőség a holokauszt elkövetőinek felelősségre vonására, és amikor ilyen történik, arra mindig felfigyel a világ. A különleges megbízott ezért arra biztatta a magyar hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az ügy felderítéséért, és találják meg, akik eddig segítettek Csatáry Lászlónak a felelősségre vonás elkerülésében.

A különleges megbízott Az Élet Menete Alapítványról elmondta, a szervezet sokat tesz a tolerancia terjesztéséért és harcol a gyűlölet ellen. Az egyik legjelentősebb rasszizmus és antiszemitizmus ellen küzdő civil szervezet Magyarországon, amely a fiatalokra összpontosít, hogy a következő generáció is tisztában legyen a múlttal, és egymás tiszteletét tanítja a zsidó és nem zsidó fiataloknak - fogalmazott Rosenthal.

Kiemelte az alapítvány fiataloknak szervezett útjait Auschwitzba, és az évenként megrendezett fáklyás felvonulást.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis arról beszélt, az Auschwitzban meghalt áldozatok harmada magyar volt. Mindenképpen helyes Az Élet Menete Alapítvány munkájának elismerése, hiszen célja az emlékezés az áldozatokra, az antiszemitizmus elleni harc, a tolerancia terjesztése és az ismeretek átadása a holokausztról - fejtette ki.

Gordon Gábor, az alapítvány kuratóriumi elnöke az oklevél átvételekor hangsúlyozta, fontos emlékezni azokra, akiket a náci ideológia másnak tartott, ezért nem lehettek tovább közösségük aktív állampolgárai. Hangoztatta azt is, hogy a jövő nemzedékeinek tanulniuk kell a múlt hibáiból, ezért lényeges, hogy megismerjék a holokauszt eseményeit.

A hivatalosan 2004-ben alapított Az Élet Menete Alapítványt eredetileg az Élet Menete nemzetközi szervezet magyar tagozataként hozták létre. Minden évben magyar diákok utazását szervezi meg Auschwitzba, hogy ott részt vegyenek a holokauszt nemzetközi emléknapján tartott megemlékezésen. Tíz éve szervez fáklyás felvonulást, amelynek célja az emlékezés a holokauszt áldozataira.

A budapesti amerikai nagykövetség az idén indította el az aktív állampolgárokat elismerő kezdeményezését, amelynek keretében olyan embereket és szervezeteket tüntetnek ki az országban, akik vagy amelyek közösségük jobbá tételéért dolgoznak.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!