Nagyvilág

2010.02.07. 19:07

Kiürítették a rendõrök a menekültekkel teli calais-i raktárt

<p>Kiürítette vasárnap a rendõrség az észak-franciaországi Calais-ban azt a raktárépületet, amelyet csaknem 100, fõleg afgán és iraki bevándorló foglalt el szombaton. A rendõrök elõször körbezárták az épületet, majd hagyták, hogy a bent lévõk kijöjjenek élelemért, vissza azonban már nem engedték õket.</p>

Az épületet jogvédõ aktivisták bérelték ki, hogy szállást adjanak az illegális menekülteknek, akik ott is töltötték az éjszakát. A menekültek Calais-ból akartak Nagy-Britanniába jutni. A legtöbben Afganisztánból érkeztek, de sok közöttük az iraki kurd és az iráni is. A francia hatóságok azonban megelégelték az akciót, és vasárnap reggel rohamrendõrök jelentek meg az épületnél.

A francia kormány szeptemberben számolta föl Calais mellett az illegális afgán bevándorlók táborát, amit a helyiek csak dzsungelként emlegettek. Párizs Londonnal közösen bérelt repülõgépeket, hogy hazajuttassa õket. Az akciót hevesen bírálták jogvédõ aktivisták, akik szerint többségüknek menekültstátust kellett volna adni a hazájukban uralkodó állapotok miatt.

Natacha Bouchart, Calais polgármestere azt mondta szombaton, hogy akár õ is "kész aláírni a kilakoltatási rendeletet, és azt akarja, hogy legkésõbb 48 órán belül oldódjon meg a probléma". A jogvédõkre utalva a polgármester azt is mondta: "nem hagyjuk, hogy manipuláljanak minket vakbuzgó emberek, akik azt kockáztatják, hogy a kialakult helyzetre szélsõséges reakció lesz a válasz". A polgármesternõ nem közölte, hogy miféle szélsõséges reakcióra céloz. Egyelre nem tudni, hogy mi lesz a menekültekkel, akik elfoglalták a raktárépületet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!