Már kérhető az influenza elleni védőoltás

Már kérhető az influenza elleni védőoltás
Meghatározott csoportok számára az idén is kérhető térítésmentes influenza elleni védőoltás. A védelem 70-90 százalékos. Akinek nem jár térítésmentesen, az a patikákban megveheti az oltóanyagot.

Az influenza elleni védőoltás elsődleges célja, hogy egyéni védelmet nyújtson azok számára, akiknél egy esetleges influenzavírus-fertőzés alapbetegségük vagy életkoruk miatt súlyos lefolyású lehet. A védőoltást térítésmentesen kérhetik életkoruktól függetlenül, de 3 évesnél idősebb krónikus betegek, a szociális és egészségügyi intézmények ápoltjai és dolgozói, akik a fertőzés átvitele révén veszélyeztetettebbek, valamint a foglalkozásszerűen nagyobb szárnyas állatállománnyal dolgozók, továbbá a 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.

Harmadik éve van lehetőség 6-35 hónapos gyermekek térítésmentes oltására is, azonban szintén csak bizonyos kockázati csoportok valamelyikébe tartozó gyermekek részére adható be térítésmentesen. (A kockázati csoportok valamelyikébe tartozók számára az állam által ingyenes biztosított oltóanyag beadása is térítésmentes.)

“Körön kívül”

A felsorolt csoportok egyikéhez sem tartozók is kaphatnak influenza elleni védőoltást, melyet a háziorvosi vény alapján a gyógyszertárakban lehet kiváltani térítési díj ellenében.
A védettség mindkét oltást követően két hét alatt fejlődik ki, és több hónapig tart. A vizsgálatok kimutatták, hogy a vakcina hatékonysága 70-90 százalék körüli, vagyis a beoltottak 70-90 százaléka szerez teljes védettséget a betegség ellen, míg a fennmaradóknál nem alakul ki teljes védettség.

Mindhárom törzset változtatták
Az utóbbi 20 évben nem volt példa arra, hogy az influenza elleni oltóanyag mindhárom vakcinatörzsét megváltoztassák. A jelenlegi influenzaoltások a vírusok felületén található fehérjéken alapulnak, amelyek azonban nagyon gyorsan átalakulnak, mutálódnak, újabb és újabb feladatot adva ezzel a vakcinák készítőinek. Az immunizálás mindig a következő influenzaszezon feltételezhető vírustípusait elölt formátumban tartalmazó oltóanyag beadásával történik: a hatékony vakcina előállítása érdekében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján minden alkalommal a vírustörzsek azon altípusai kerülnek az oltóanyagba, amelyek felszíne a legtöbbet változott az előző oltóanyag összeállítása óta eltelt fél évben. A WHO 2008. február 29-én megjelentetett, az északi féltekére használatos influenza elleni oltóanyagokra vonatkozó ajánlása mindhárom vakcina törzs tekintetében eltér az előző évi szezonra ajánlott vakcina összetételétől.
Mennyibe kerül?
A forgalomban lévő öt vakcina közül csak az egyiknek – száz forinttal emelkedett az ára. A védőoltásért legkevesebb 940, maximum 2084 forintot kell fizetni.
Hová mennyi?
Az ÁNTSZ Észak-Magyarországi Régiója a 2008-2009. évi influenza szezonra összesen 160 000 adag (B.-A.-Z. megye: 88 000 adag) felnőttek részére, valamint 3220 adag (B.-A.-Z. megye 1920 adag) 6-36 hónapos gyermekek számára javasolt térítésmentes influenza elleni oltóanyagot kap. Az előző évi felhasználást tekintve ez az oltóanyag mennyiség várhatóan elegendőnek bizonyul majd.