Már kapható az influenza elleni oltóanyag

Hétfőtől kapható az idei influenza ellen kialakított vakcina, így már kérhetik azok, akik be szeretnék oltatni magukat. Falus Ferenc országos tisztifőorvos hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: bízik benne, hogy a tavalyi 1,1 milliónál többen kérik majd a védőoltást. A szakemberek ugyanis az idén súlyosabb influenzajárványra számítanak, mint tavaly, mert három influenzatörzs is megváltoztatta szerkezeti tulajdonságait, így a lakosság védtelen ellenük. Angliában és Svédországban már kimutatták az influenza A vírusát, Ukrajnából pedig járványról érkeztek jelzések.

Az Európai Unió tagállamai közül két országban, Angliában és Svédországban már megjelent az influenza A vírusa, de Magyarországon még nem mutatták ki – mondta el a sajtótájékoztatón Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezető szakorvosa. A szakemberek ebben a szezonban az előző évinél súlyosabb járványra számítanak, mert három infuenzatörzs is megváltoztatta szerkezeti tulajdonságait, így ezek ellen nincs védettségük az embereknek.

Az influenza elleni új vakcina az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlása alapján készült, és hétfőtől már kérhetik azok, akik be szeretnék oltatni magukat. Falus Ferenc országos tisztifőorvos azt mondta: bízik benne, hogy idén többen kérik a védőoltást. Az előző szezonban 1,1 millióan oltatták be magukat, közülük 60 ezren voltak olyanok, akiknek nem térítésmentesen járt, hanem fizettek érte. Az előző télen a járvány nem volt súlyos, az idei év első és hetedik hete között 250 ezer megbetegedést regisztráltak. Az országos tisztifőorvos szerint azonban a védőoltás nélkül hatszor ennyien betegedtek volna meg.

Falus Ferenc úgy fogalmazott: ha már a szezon elején sokan beoltatják magukat, és decemberben jelezni tudják, hogy szükség van még vakciára, akkor lesz elegendő oltóanyag az egész szezonra. Az oltóanyag a beadása után hét nappal már hat, a teljes védettséget 21 nap alatt alakítja ki. A jelzések szerint Ukrajnában már járvány van, erről most próbál pontos információkat szerezni az ottani hatóságoktól az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

A sajtótájékoztatón Falus Ferenc bemutatta azt a most elkészült tanulmányt is, amely az influenzajárvány becsült költségeit mutatja be. Az előző szezonban a 2007. év 45. hetétől a 2008. év 20. hetéig figyelték a járvány direkt és indirekt költségeinek alakulását. Eszerint az influenza összesen 3,5 milliárd forintba került. Ebből 1,3 milliárdba került az oltóanyag, de több mint 1 milliárd forintra becsülik azt a költséget, amit az influenzások munkából való kiesése okozott, és emellett a gyógyszerekre 770 millió forintot költöttek a betegek.