Már hetedik (!) a világranglistán

By Marosréti Ervin
Már hetedik (!) a világranglistán
Ózd – A súlyemelő Nagy Nikoletta titkon még bízik az olimpiai részvételben.

Néhány héttel ezelőtt az ózdi sportélet legnagyobb sikerét érte el Nagy Nikoletta. A válogatott súlyemelő az antalyai Európa-bajnokságon szakításban, lökésben és összetettben is ezüstérmes lett. Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon azonban a magyar női csapat többi tagja leszerepelt. A legfájóbb Kruczler Eszter kiesése volt, mert ekkor véglegessé vált, hogy Magyarország egyetlen kvótás sem szerzett a londoni olimpiára. Az indulása egyébként az ózdi lány lett volna a legesélyesebb, hiszen a tavalyi világbajnokságon és mostani Eb-n is ő volt a válogatott legeredményesebb embere.

A zöldkártya maradt

Az Ózdi SFC emelője azonban tovább dolgozik. Csupán néhány nap pihenőt kapott a törökországi verseny után, mert titkon még mindig bíznak az ötkarikás szereplésben.
– Egyetlen esély maradt, mégpedig az úgynevezett névre szóló zöldkártya – árulta el Fekete József, edző. – Ezt azonban eredményekkel és sportdiplomáciai szempontból is kellőképpen alá kell támasztani. Információim szerint öt-hat sportoló kaphat ilyet, elsősorban olyanok, akiknek csapatszinten nem volt lehetőségük a kvótaszerzésre. Nyilván Magyarország esetében más a helyzet, de sajnos rajtunk kívül álló okok miatt alakult így minden. Nikoletta mindent elkövetett az olimpiai részvételért, van azonban egy-két versenyző, akiről ugyanez nem mondható el. Számomra morális és erkölcsi gondokat is felvetett a többiek Eb-szerepelése, de még arra sem méltattak minket, hogy legalább telefonon elnézést kérjenek tőlünk a történek miatt.
Fekete József azonban még mindig bízik a londoni utazásban.
– Úgy tudom, hogy a világranglista első tíz helyezettje közül kaphatnak a sportolók zöldkártyát – tette hozzá az edző. – Most töltöttem le a legfrissebb adatokat, ez alapján Nikoletta jelenleg a hetedik helyen áll a 63 kilós súlycsoportban. Már ez önmagában hatalmas dolog, hiszen más magyar súlyemelőt nem találtam ehhez közeli pozícióban. Túl vagyunk számos világversenyen, nagyon jó lenne, ha ezt a pozíciót meg tudnánk őrizni. Utána kezdődhet a lobbizás.

Titkon még bízik

Nagy Nikoletta júniusban az ózdi Suzuki-kupán szeretne javítani az egyéni csúcsán. Mivel kiemelt versenynek számít a hazai viadal, ezért nemzetközi szinten is jegyzik majd az itt elért eredményeket. A 215 kilós összeredmény már nemzetközi mesterszintet jelentene, ami szintén számíthat a zöldkártya kapcsán.
– Tizenhat éve kőkeményen dolgozom ebben a sportágban. Az edzőmmel együtt pokolian nehéz időszakokat töltöttünk együtt. Nyilván számomra is az lenne a csúcs, ha részt vehetnék pályafutásom első olimpiáján – vélekedett Nagy Nikoletta. – Sajnos ez már nem rajtam múlik, én minden tőlem telhetőt megtettem ezért. A kvalifikációs rendszer hibáinak abszolút szenvedőalanya lettem. Számomra is nagyon furcsa, hogy egy egyéni sportágban csapatszinten kell az indulást kiharcolni. Ettől függetlenül dolgozok tovább. Most a hazai versenyre készülök, nem foglalkozom az olimpiával. Tippelésbe nem bocsátkoznék, hogy lesz-e zöldkártya vagy sem. Az én lelkiismeretem tiszta, örülök az Eb-érmeknek és titkon azért reménykedem a londoni részvételben.

–ME-