Már hat halott a lengyelországi áradásokban

Ki kellett üríteni egy külföldi turistákkal zsúfolt krakkói szállodát, miután a Visztula elöntötte a dél-lengyelországi város utcáit – közölték szerdán a lengyel hatóságok.

A bejelentés szerint a katasztrofális áradásoknak már hat halálos áldozatuk van, miután Bielsko-Bialában vízbe fúlva találtak meg egy 67 éves férfit szerdán.


A belügyminiszter azt közölte, hogy több mint négyezer embert kellett evakuálni eddig az árvíz sújtotta területekről, főleg Sandomierz térségében. Jerzy Miller azt mondta szerdán, hogy csak ezer embert állt készen az evakuálásra, szerdára virradó éjszaka, amikor bejelentették a kiürítést. ezért sokkal nehezebb körülmények között tudták a többieket kimenteni később.

Krakkó tűzoltóságának szóvivője, Andrzej Siakanka azt közölte, hogy a város egyik turistákkal zsúfolt szállodáját is ki kellett üríteni a megáradt Visztula miatt. A 750 ezer lakosú városban több iskolát már bezártak az árvíz miatt. Súlyos az árvízi helyzet Oswiecim és Brzezinka között. Itt van az egykori náci haláltábor, Auschwitz-Birkenau múzeuma, ahol homokzsákokkal próbálják útját állni a víznek önkéntesek, tűzoltók és a múzeum alkalmazottai. A múzeum egyébként hétfő óta zárva van az áradás miatt.

A dél-lengyelországi Sziléziában ezrek menekültek el otthonaikból az elmúlt napokban, számos utat lezártak, és több kisebb hidat elsodortak a megduzzadt folyók. Lengyelország segítséget kért az Európai Unió társországaitól. Franciaország és Németország már felszereléseket, például szivattyúkat ajánlott fel. Heves esőzések miatti áradások sújtják Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Szerbiát is.
– Független Hírügynökség –