Már gyakorolták volna az al-Kaida vezetőinek megölését, amikor a CIA-főnök közbeavatkozott

Már elkezdődött volna az al-Kaida vezetőnek meggyilkolására készített CIA-terv gyakorlási szakasza, amikor a hírszerzés új főnöke, Leon Panetta közbeavatkozott, és leállította a programot. Ezt a Washington Post közölte csütörtökön.

A hírszerzési forrásokra hivatkozó amerikai napilap szerint az Oszama bin Laden és közvetlen emberei meggyilkolására szerveződő halálosztag akkor keltette fel Panetta figyelmét, amikor javaslat érkezett hozzá egy “magasabb fokozatú műveleti szakasz megindításáról”. A Post szerint Panetta tájékoztatta a törvényhozás illetékes bizottságát a programról és annak leállításáról.

Dennis Blair, nemzeti hírszerzési igazgató, aki Barack Obama elnök legfőbb hírszerzési munkatársa, azonnal Panetta mögé állt. Blair azzal indokolta a döntését, hogy a terv számos kérdést vet fel a hatékonyságát, a kidolgozottságát és ellenőrzési lehetőségét illetően.

Blair azt is mondta a Postnak, hogy a CIA nem sértett törvényt, amikor nem informálta a Kongresszust a titkos programról. De hozzátette: azért a hírszerzési tisztségviselőknek meg kellett volna tenniük ezt. Blair szerint a program leállítása nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok ne tudna harcolni az al-Kaida ellen.

A törvényhozás Demokrata Párti többsége az ügy kapcsán támadást intézett a volt alelnök ellen, mivel szerintük Dick Cheney visszaélt a hatalmával, amikor éveken keresztül befolyásolta a CIA-t, hogy a Kongresszus ne kaphasson információkat a a hírszerzés titkos anti-terrorista terveiről.Sporthírek