Már felajánlások is érkeztek a bodrogkeresztúri tűz után

Egymillió forintot ajánlott fel a Keresztúr Nevű Települések Szövetsége Bodrogkeresztúrnak, miután a faluban szerdán este legégett a faluház. A szomszédos társönkormányzatok pedig gépekkel és munkásokkal segítik majd a romeltakarítást. A település a vis major keretre pályázatot nyújt be, hogy minél hamarabb elkezdődhessen egy hasonló kulturális létesítmény építése.

A Keresztúr Nevű Települések Szövetségéhez 16 falu tartozik; amelyek egymillió forinttal támogatják Bodrogkeresztúrt. Májer József polgármester a Független Hírügynökségnek azt is elmondta, hogy személyes barátság fűzi Szigeti Ferenchez, a Karthágó együttes vezetőjéhez, aki felajánlotta, segélykoncertet tartanak a faluház újjáépítése érdekében. Emellett számlaszámot is nyitnak, hogy a felajánlásokat fogadhassák.

A faszerkezetű épületrész, amelyben teleház, falutörténeti kiállítás, iroda, színházterem, könyvtár, és kiállítógaléria is volt, teljesen megsemmisült. Az épületegyütteshez tartozó tornaterem, fogorvosi rendelő és a hegyközségi tanács irodájának tetőszerkezete szintén leégett. A kár becslések szerint 200 millió forint.

A tűzvizsgálat még tart, egyelőre annyi biztos, hogy a raktárban csaptak fel a lángok, mondta a Független Hírügynökségnek Kohánka István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes parancsnoka. A raktárba nem sokkal korábban hordták be az egyik rendezvény után a padokat. Most keresik, kiknek a feladata volt ez. Hogy szándékosság, vagy gondatlanság okozta a tüzet, egyelőre nem lehet tudni. Egy éve ellenőrizték a ház elektromos hálózatát, de egyelőre azt sem zárják ki, hogy zárlat keletkezett.