Már építik Berlinben a pódiumot Obamának

Szerdán lezárták a forgalom elől a német fővárosban a Grosser Stern teret ahol csütörtökön este tart beszédet az amerikai Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsa. Barack Obama eredetileg a Brandenburgi kapunál akart szólni a berliniekhez, de ezt az ötletet a kormányzó nagykoalícióból csak a szociáldemokraták támogatták, míg a konzervatívok, élükön Angela Merkel kancellárral elutasították. Most egy kilométerrel arrébb, a Győzelmi oszlopnál, azaz a Siegessäule-nál beszélhet a politikus

Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjének július 24-i, berlini szereplését diplomáciai huzavona előzte meg. Abban nem volt vita Angela Merkel kancellár és helytettese, Frank-Walter Steinmeier szövetségi külügyminiszter között, hogy Obama németországi látogatása nagy megtiszteltetés. Mind a konzervatív kancellár, mind a szociáldemokrata fődiplomata jelezte, hogy személyes találkozót terveznek csütörtökön a washingtoni vendéggel. Ám Merkel helytelenítette Barack Obama azon ötletét, hogy a Brandenburgi kapunál beszéljen a berliniekhez. Steinmeier alkancellár-külügyminiszter és Klaus Wowereit, a tartományi jogú főváros kormányzó főpolgármestere támogatta, hogy Berlin történelmi jelképénél szólhasson a németekhez az elnökjelölt-aspiráns.

A 67 méter magas Győzelmi oszlop, csúcsán a porosz seregek 19. századi, dánok, osztrákok, majd franciák felett aratott diadalának állít emléket. Ott ahol csütörtök este Obama 1 órásra tervezett beszédet tart, volt a korábbi években a berlini techno-felvonulás, a Loveparade.

A hatóság szerdai közleménye szerint a csütörtök esti program zavartalan lefolyásáról 700 civil és egyenruhás rendőr gondoskodik majd. Az amerikai biztonsági szakemberek már múlt hét óta Berlinben tartózkodnak, hogy előkészítsék Barack Obama első németországi szereplését.

Obama 45 évvel azután látogat el a német fővárosba , hogy a később meggyilkolt amerikai elnök, John F. Kennedy híres beszédében az akkor még Nyugat-Berlinben kijelentette: “Ich bin ein Berliner”- azaz Berlini vagyok.

FH-Berlin/Mogyorósi