Már építik a Titanicot

Már építik a Titanicot
Szerdán megkezdték a szombaton nyiló Titanic kiállítás berendezését a Millenáris Fogadóban. A tengerfenékről felhozott 5000 tárgy közül 300 érkezett a hétvégén Budapestre. Az “Eredeti leletek – igaz történetek” című tárlaton a hajóbelső rekonstruált mását is megtekinthetik a látogatók.

Az amerikai RMS Titanic Társaság szervezésében 7 Titanic kiállítás járja a világot, jelenleg a Budapesten szeptember 1-jén nyíló tárlat az egyetlen, amit Európában láthatnak az érdeklődők – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Dobsi Adrienn. A projektvezető hozzátette: a leletek a németországi Kielből érkeztek a hozzánk, a kiállítás következő állomása pedig Lengyelország lesz.

A tárgyak kipakolását napi 12 órában egy 30 fős nemzetközi stáb végzi, a munkával előreláthatóan péntekre végeznek – mondta Dobsi Adrienn. A harmadosztályú kabin már csaknem teljesen elkészült és sok lelet is már a helyére került. A falakon képek, a polcokon cipő, szappantartó, régi pénzérmék, edények és evőeszközök sorakoznak, de számos ékszert is megtekinthetnek szombattól az érdeklődők. Az elsőosztályú kabin még nem készült el, itt főleg személyes tárgyakat állítanak majd ki. A kiállítás egyetlen érinthető daraba, egy jéghegy lesz, amit már elkezdtek “hízlalni” – tette hozzá a projektvezető.

Allison Worall, a kiállítás managere elmondta: a Titanic kutatására egyedüli joggal rendelkező RMS Titanic Társaság talált egy parfümökkel teli táskát is a tenger fenekén. A 64 fiola az elsüllyedt hajó egyik utasának, egy parfümügynöknek a tulajdona volt, aki bár túlélte a szerencsétlenséget, táskája a vízbe veszett. A fiolák közül 62 darabot hoztak fel a felszínre, ezeket a látogatók meg is szagolhatják a kiállításon. Ezen kívül látható lesz az élethű mása annak a tengeralattjárónak is, amivel az RMS kutatói dolgoznak.

A kiállításra több 100 ezer, köztük külföldi látogatókat is várnak – mondta Dobsi Adrienn. A projectvezető hozzátette: a tárlat érdekessége, hogy az érkező vendégek beszállókártyát kapnak, melyen a Titanic egyik utasának neve és igaztörténete olvasható. Ezzel a kártyával léphetnek be a hajó belsejébe, ahol a korabeli hangulatot speciális fényekkel, zenével és zajokkal teremtik meg majd. Végül egy emlékfalhoz érve megnézhetik, hogy a kártyájukon szereplő utas vajon túlélte-e a katasztrófát.

A Titanic kiállítást szeptember 1-től november 26-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Bővebb információ: www.titanic.origo.hu

A Titanic tragédiája
1912. április 2-án a Titanic készen állt az első próbaútjára, és kihajózott az Ír-tengerre. A próba sikeres volt. Smith kapitányt bízták meg a hajó irányításával. A hajó hamarosan elindult első, és egyben utolsó útjára.
Április 10-én délben a Titanic elindult első útjára.
A Titanic este 6: 30-kor ért Cherbourgba, és ott újabb utasok szálltak a fedélzetre. Az éjszaka folyamán tovább haladt Queenstown felé, ahol szintén utasokat – főleg kivándorlókat – vett fel. Az egyik alkalmazott itt elhagyta a hajót, néhány utas pedig, aki eredetileg is Írországba készült, leszállt a hajóról.
A fedélzeten ekkor 322 első osztályon utazó, 277 másodosztályon utazó és 709 harmadosztályon utazó ember tartózkodott. A hajó éjjel 1: 30-kor indult el Queenstownból, és a Roche Point mellett elhaladva Amerika felé tartott.
Április 15-én hajnali 2:20-kor a Titanic közel háromórás haláltusáját követően elsüllyedt, 1517 utassal a fedélzetén. Megmenekülni csupán csak 705-en tudtak.
Április 15-én hétfőn az újságok nem megerősített hírekre hivatkozva azt állították, hogy a Titanicot baleset érte. Az első hírek szerint ütközés történt. Az emberek azt rebesgették, hogy a hajó jéghegynek ütközött, de nem történt komolyabb baja, és az új-skóciai Halifax felé vontatják.

A következő nap kora reggeli óráiban végül megerősítették a hírt: a Titanic elsüllyedt.