Már építik a Titanicot

Szerdán megkezdék a szombaton nyiló Titanic kiállítás berendezését a Millenáris Fogadóban. A tengerfenékről felhozott 5000 tárgy közül 300 érkezett a hétvégén Budapestre. Az “Eredeti leletek – igaz történetek” című tárlaton a hajóbelső rekonstruált mását is megtekinthetik a látogatók.

Az amerikai RMS Titanic Társaság szervezésében 7 Titanic kiállítás járja a világot, jelenleg a Budapesten szeptember 1-jén nyíló tárlat az egyetlen, amit Európában láthatnak az érdeklődők – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Dobsi Adrienn. A projektvezető hozzátette: a leletek a németországi Kielből érkeztek a hozzánk, a kiállítás következő állomása pedig Lengyelország lesz.

A tárgyak kipakolását napi 12 órában egy 30 fős nemzetközi stáb végzi, a munkával előreláthatóan péntekre végeznek – mondta Dobsi Adrienn. A harmadosztályú kabin már csaknem teljesen elkészült és sok lelet is már a helyére került. A falakon képek, a polcokon cipő, szappantartó, régi pénzérmék, edények és evőeszközök sorakoznak, de számos ékszert is megtekinthetnek szombattól az érdeklődők. Az elsőosztályú kabin még nem készült el, itt főleg személyes tárgyakat állítanak majd ki. A kiállítás egyetlen érinthető daraba, egy jéghegy lesz, amit már elkezdtek “hízlalni” – tette hozzá a projektvezető.

Allison Worall, a kiállítás managere elmondta: a Titanic kutatására egyedüli joggal rendelkező RMS Titanic Társaság talált egy parfümökkel teli táskát is a tenger fenekén. A 64 fiola az elsüllyedt hajó egyik utasának, egy parfümügynöknek a tulajdona volt, aki bár túlélte a szerencsétlenséget, táskája a vízbe veszett. A fiolák közül 62 darabot hoztak fel a felszínre, ezeket a látogatók meg is szagolhatják a kiállításon. Ezen kívül látható lesz az élethű mása annak a tengeralattjárónak is, amivel az RMS kutatói dolgoznak.

A kiállításra több 100 ezer, köztük külföldi látogatókat is várnak – mondta Dobsi Adrienn. A projectvezető hozzátette: a tárlat érdekessége, hogy az érkező vendégek beszállókártyát kapnak, melyen a Titanic egyik utasának neve és igaztörténete olvasható. Ezzel a kártyával léphetnek be a hajó belsejébe, ahol a korabeli hangulatot speciális fényekkel, zenével és zajokkal teremtik meg majd. Végül egy emlékfalhoz érve megnézhetik, hogy a kártyájukon szereplő utas vajon túlélte-e a katasztrófát.

A Titanic kiállítást szeptember 1-től november 26-ig tekinthetik meg az érdeklődők.
Bővebb információ: www.titanic.origo.hu