Friss hírek

2009.02.16. 19:23

Tadics, szerb elnök: "Koszovó nem független állam."

<p>Koszovó nem egy független állam, még ha egyoldalúan is kivált Szerbiából egy évvel ezelőtt. Ezt mondta hétfőn Borisz Tadics szerb elnök egy nappal koszovói független állam kikiáltásának egy éves évfordulója előtt.</p>

A szerb államfő az AFP-nek adott interjúban azt mondta, hogy Szerbia számára február 17. olyan nap, amelyen Pristina "törvénytelen módon, a nemzetközi jog ellenében kikiáltotta függetlenségét."

Tadics úgy fogalmazott: "egy év múlt el, és világossá vált azok számára, akik reálisan nézik a koszovói helyzetet, hogy ez nem egy állam". A szerb államfő szerint Koszovó státusa nyilvánvaló kudarc, különösen emberi jogi szempontból. "Az emberi jogok védelme a Koszovóban minimális" - állította Tadics, aki szerint a koszovói hatóságok képtelenek eredményeket elérni a szervezett bűnözés elleni harcban, különösen, ami a drogkereskedelmet illeti.

A függetlenség 2008. február 17-i kikiáltása óta Koszovó a nemzetközi közösség és a NATO békefenntartóinak felügyelete alatt él. Eddig 54 állam ismerte el az önálló Koszovót, köztük az Egyesült Államok, és az Európai Unió 27 tagországából 22.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!