Már egyéni vállalkozóként is indíthatunk webáruházat!

Már egyéni vállalkozóként is indíthatunk webáruházat!
Webáruházat – vagyis internetes kereskedelemre specializálódó vállalkozást – tulajdonképpen korlátozás nélkül bárki nyithat ma hazánkban. Webshop üzemeltetése egyedül magánszemélyként ütközik akadályba, hiszen az üzletszerű kereskedelmi tevékenységnek minősül. Minden más esetben lehetőség van webáruház nyitására, az indításnak – a cselekvőképes magyar állampolgár kitételen túl – egyetlen feltétele van csupán: a számlaképesség. Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen feltételei és milyen költségei vannak egy webshop indításnak Magyarországon.

A számlaképesség alapkövetelmény, a szakképesítés nem!

Egy internetes webáruház üzemeltetést gyakorlatilag bármilyen vállalkozási formában üzemeltethetjük. Léteznek webshopok egyéni vállalkozás, Bt, Kkt, Kft, Rt. keretében, de nem ritka, hogy valaki őstermelőként kezd hasonló kezdeményezésbe. Különbség van ellenben a webáruház és az online piactér között. Míg ugyanis magánszemélyként az online piactereken – persze csak bizonyos összeghatárig – szabadon eladhatjuk használt dolgainkat addig egy internetes webáruházat kizárólag számlaképesen üzemeltethetünk. További érdekesség, hogy bár az adószámos magánszemélyek számlaképesek, kereskedelmi tevékenységet nem űzhetnek, így értelemszerűen webáruházat sem indíthatnak. Szakképesítésre nincs szükség.

Ezekre az engedélyekre van szükség

Internetes áruház indításához nincs szükség külön engedélyre. További jó hír, hogy külön működési engedélyre sincs szükség, igaz utóbbi kitétel nem vonatkozik a csomagküldő internetes kereskedelemmel foglalkozó áruházakra. Nem mindegy ellenben, hogy milyen árucikket szeretnénk újdonsült webáruházunkban forgalmazni, hiszen vannak olyan termékek, melyeket csak üzletben lehet értékesíteni. Ide tartoznak a dohánytermékek, a különböző vegyi-, kémiai veszélyes anyagok, az emberi egészséget is károsítható egyéb anyagok, illetve egyebek mellett az állatgyógyászati készítmények. Nem árt tudnunk azt sem, hogy a kiszállítás előtt csomagolt terméket be kell jelenteni a vámhatóságnál, mivel környezetvédelmi termékdíjat kell utánuk fizetni.

Az indítás és üzemeltetés költségei – mégis mennyibe kerül?

Illúzióink ne legyenek, egy professzionálisan működő és megbízható, a hatósági követelményeknek maximálisan megfelelő webáruház indításának jelentős költségei vannak.

Önmagában már a webáruház programozása és a mobilbarát design elkészítése sem olcsó mulatság, akárcsak a webshop termékeinek feltöltése, amely szintén jelent kis költséget, illetve kevés munkát. Igaz mindkettőt csinálhatjuk saját magunk, de bízhatjuk természetesen szakemberre is. Mindkét esetben biztosítani kell hozzá a termékek leírását, termékkatalógusokat, gyártók weboldalait. A költségvetés nagyságának vonatkozásában sok múlik azon is, hogy- e termékeinkhez jó minőségű képekkel. Ha nem, ezekről szintén gondoskodnunk kell. Elkészíthetjük saját magunk is, vagy fogadhatunk ehhez profi fotós.

Reklámok, marketing és persze a pénzügyi tranzakciók díjai

A webáruházak vásárlói szemszögből tapasztalható talán legnagyobb előnye, hogy másodpercek alatt tudunk fizetni bankkártya segítségével. Természetesen ez a folyamat sincs ingyen. Az egyre elterjedtebb fizetési lehetőséget – legyen szó banki előre utalásról, bankkártyás online fizetésről, esetleg utánvétes vásárlásról – érdemes felajánlani a vásárlóknak. Könnyen előfordulhat, hogy ha a számukra ideális fizetési lehetőség nem biztosított, vásárlás nélkül tovább állnak. Érdemes továbbá hirdetni is webáruházunkat, melyre a Google hirdetési rendszerén kívül számos lehetőség rendelkezésünkre áll, nem is szólva a keresőoptimalizálásban rejlő lehetőségekről.

– PR cikk –

Címkék: