Már csípnek a szúnyogok a Szigetközben

A szokásosnál is korábban támadnak a szúnyogok a Mosoni- Duna mentén. Az enyhe időjárás kedvezett a vérszívók szaporodásának, azok máris kíméletlenül csípnek a folyóparti településeken.

A települések nem tudják, miből irtsák a szúnyogokat, mostanra ugyanis még az sem derült ki pontosan mekkora összegre pályázhatnak idén, amihez nekik kell majd biztosítani az 50%-os önrészt.

Támogatás nélkül az egész összeget pedig önerőből a kistérség települései vagy Mosonmagyaróvár városa nem fogja tudni megoldani ugyanakkor a szúnyogok már megjelentek az időjárásnak köszönhetően 3 héttel ezelőtt itt a szigetközi településeken – mondta a Független Hírügynökségnek Szabó Miklós a Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás elnöke.

A repülőgépes permetezés hektáronként ezer forintba kerül, egy felszállás így legalább két-háromszázezerbe. Szakemberek szerint a hatékony védekezéshez legalább négyszer kell beavatkozni, vagyis minden településnek milliókat kellene költeni erre a célra.
A térségben élők azt mondják, ha néhány héten belül nem tudják elkezdeni a vérszívók irtását akkor azok annyira elszaporodnak, hogy az idegenforgalmi szezon idén nem a turistákról hanem a szúnyogokról szól majd a Szigetközben.Sporthírek