Helyi közélet

2013.03.13. 18:32

„Csak ne nagyon ugráljanak!”

Miskolc - A PDSZ elhalasztja sztrájkját, de nem mond le róla véglegesen.

Miskolc - A PDSZ elhalasztja sztrájkját, de nem mond le róla véglegesen.A jövő héten kezdődött volna a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos gördülősztrájkja, de mint Szendrei Zoltán regionális ügyvivőtől megtudtuk, a munkabeszüntetés egyelőre elmarad. Mégpedig azért, mert meg szeretnék várni a bíróság határozatát azzal kapcsolatban, hogy jogszerű-e a sztrájkjuk.

Megállapodást kötöttek

Pedig a volt önkormányzati iskolák új fenntartójával, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (KLIK) megállapodást kötöttek a sztrájk idején nyújtott szolgáltatásokról, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezt nem ismerte el, és képviselői azt mondták az érdekvédőknek, hogy bírósághoz fordulnak. A PDSZ most előzetes állásfoglalást kér a bíróságtól, amit elvileg 5 napon belül meg kellene kapniuk, de a postázási idővel és a fellebbezéssel együtt akár egy hónapig is elhúzódhat az ügy. Szendrei Zoltán hangsúlyozta: az állásfoglalásra azért van szükségük, hogy a csatlakozni kívánó pedagógusoknak szemernyi kétségük se legyen a munkabeszüntetés jogszerűségéről. Az érdekvédő egyébként lehetetlen helyzetnek tartja, hogy van ugyan sztrájkjoguk, de nem tudnak vele élni, mert a minisztérium valamilyen úton módon keresztbe tesz. A pedagógusokat pedig fenyegetik, tette hozzá az ügyvezető, több iskolából is hallotta, hogy azt mondták a kollégáknak, ne nagyon ugráljanak, mert szeptembertől nem muszáj ott dolgozni.

A PDSZ sztrájkja egyébként március 20-án kezdődött volna a fővárosban, tudtuk meg, megyénkben pedig 25-ére tervezték a munkabeszüntetést. Négy-öt iskola csatlakozott volna Miskolcról, Kazincbarcikáról és Sárospatakról, ezek az intézmények teljes bezárásra készültek. Azt azonban nem tudta megmondani az ügyvezető, hogy összesen hány pedagógus vett volna részt a sztrájkban, mert a végső felmérés még nem történt meg. A KLIK-kel kötött szerződés szerint a munkabeszüntetés időpontja előtt 3 nappal értesítették volna a megyei tankerületet.

Szendrei Zoltántól kérdeztük azt is, melyek a sztrájk legfőbb okai. Ő jelezte: az egyik legfontosabb követelésük, hogy a szeptemberben életbe lépő pedagógus-életpályamodell ne tartalmazza a pedagógusok kötelező óraszámának növelését (22 óráról 26-ra). A másik fontos követelésük, hogy ha a kormány nem teljesíti az életpályamodellhez beígért béremelést, akkor mondjon le. Most ugyanis a szakminiszter az ország gazdasági helyzetétől teszi függővé a béremelést, annak forrása pedig nincs benne a költségvetésben.

Feszültség lesz

Az érdekvédő megjegyezte: a tervezett fizetésemelés egyébként hatalmas feszültségeket fog okozni, mert a tapasztalt, több diplomás kollégák kevesebbet kapnának, a pályakezdők viszont jóval többet. A PDSZ jobbnak tartaná az egységes, 20 százalékos emelést (ez volt az eredeti a követelésük) és nem csak a pedagógusoknak, hanem az oktatási intézmények minden dolgozójának. És végül az érdekvédők szeretnék elérni azt is, hogy az iskolák kapják vissza intézményi autonómiájukat: gazdasági és a munkáltatói jogkörök területén is.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában