Friss hírek

2011.04.23. 20:00

A dohánytilalom ellen tüntettek Brüsszelben belgiumi kocsmárosok

<p>Több mint nyolcszáz belgiumi kocsma tulajdonosa demonstrált szombaton Brüsszelben. Amiatt tiltakoztak, hogy július 1-től az ország minden nyilvános vendéglátóhelyén tilos lesz a dohányzás.</p>

Július 1-től tilos dohányozni az összes belgiumi bárban, kocsmában, kávézóban, de még a kaszinókban is. A brüsszeli tüntetés résztvevői szerint a királyság tizenkétezer kocsmája közül négy-ötezret fenyeget bezárás az új rendelkezés miatt.

A dohányzást már 2009-ben betiltották a munkahelyeken, illetve a melegételt is felszolgáló éttermekben és szórakozóhelyeken. A mostanáig haladékot kapó helyeket 2012. január 1. és 2014. január 1. között kellett volna teljesen füstmentessé tenni, de a Flamand Rákellenes Liga az alkotmánybírósághoz fordult a halasztás miatt.

A testület megszüntette az átmeneti mentességeket, de idén július 1-ig időt adott a kocsmáknak felkészülni az általános dohányzási tilalomhoz. Az alkotmánybíróság arra hivatkozva döntött így, mert szerinte a dohánytilalom versenyhátrányba hozná az éttermeket a kocsmákkal szemben. A bíróság azt is megállapította, hogy ezeken a "különleges vendégkörrel rendelkező helyeken" is megilleti az alkalmazottakat és a nemdohányzókat az egészséges környezethez való jog.

A bártulajdonosok most attól tartanak, hogy forgalmuk akár ötven százalékkal is visszaeshet, és ennek hatása továbbgyűrűzhet a sörgyártókra és más iparágakra is. Azt szeretnék elérni, hogy maguk dönthessék el, kocsmájuk dohányzó vagy nemdohányzó legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!