Már csak három napig látható a Dzsingisz kán és öröksége tárlat

Meghosszabbított nyitvatartással – este 8 óráig – várják a hétvégén (pénteken, szombaton és vasárnap) a látogatókat a Dzsingisz kán és öröksége és A tatárjárás című kiállításokra a Nemzeti Múzeumban. A Tatárjárás című tárlat nem zár be szeptember 2-án, hanem a hónap végéig látogatható – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Nemzeti Múzeum sajtóosztálya.

Május végén nyílt meg a Dzsingisz kán és öröksége című tárlat. A Mongol Birodalom nyolcszáz éves történetét bemutató kiállítás ötvenezredik látogatóját július utolsó napján köszöntötték. A nemzetközi kiállításon több mint félezer műtárgyat állítottak ki , melyek közül csaknem négyszáz Mongóliából érkezett. A többit pedig különböző európai gyűjteményekből kapta kölcsön az intézet.

A korszakhoz kapcsolódóan látható “A tatárjárás” című tárlat is, mely a magyarországi mongol hadjárat eseményeit mutatja be. A kiállítást kiegészíti az úgynevezett tapasztalati ismeretszerzés terme, ahol a látogatók kipróbálhatják, milyen súlyos lehtett egy magyar lovag vagy tatár harcos fegyverzete és páncélja. Az érdeklődők felpróbálhatják a vitézek csuklyáját vagy megmérhetik milyen erővel kell egy nyilat kilőni.

A tatárjárás című tárlat nyitvatartását a múzeum meghosszabította, a kiállítás szeptember 30-ig látogatható.