Már biztos: saját kezűleg fejezte le magát

A saját magát lefejező rab halálát vizsgáló nyomozás lezárult – a vérvizsgálat alapján kétséget kizárhatóan bebizonyosodott, hogy a sátoraljaújhelyi börtönben nem történt bűncselekmény.

Egyedül volt az asztalosműhelyben az az elítélt, akinek a fejét levágta a szalagfűrész a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben idén januárban – erről Nagy Zsolt őrnagy, a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság bűnügyi osztály vezetője beszélt lapunknak.

Mint arról annak idején a tetthelyen készített fotók kíséretében beszámoltunk, a horrorfilmre vitt és krimi írók által kitalált szörnyűséges történetekben sem akadt még példa arra, hogy a szereplő levágja a saját fejét egy szalagfűrésszel. Márpedig íz emberölés miatt raboskodó férfi ezt tette. Bútorasztalosként rendszeresen dolgozott a börtön műhelyében, azon a napon egy törött ablakkeretet kezdett el javítani, majd váratlanul (de feltehetően előre eltervezve) fejét a szalagfűrész munkalapjára hajtotta és nyakát a sebesen forgó fűrészlaphoz dugta. Sorsa azonnal megpecsételődött… Fejét gyakorlatilag levágta.

Vér a rabtárs ruháján

A halottszemle során azt állapították meg, hogy öngyilkosság történt.
A műhely melletti figyelő helyiségben lévő fegyőr nem tudta volna megakadályozni a tragédiát, hiszen minden szemvillanásnyi idő alatt játszódott le. Nem tudni, miért szánta el erre magát a férfi, hiszen négy év múlva kedvezménnyel szabadulhatott volna a fegyházból. Annak idején 12 év szabadságvesztésre ítélték, mert Abaújdevecseren megölt egy férfit.

A haláleset körülményeit kétséget kizáróan tisztázó eljárás során meg kellett vizsgálni egy rabtárs ruházatát, aki a történtek után lépett be a műhelybe. Ruhája ugyanis vérrel szennyezett volt. Hemogenetikai vizsgálattal azt kellett kideríteni, hogy kinek a vére volt a ruhán. Ha ugyanis a rabtárs ruháján az önmagát lefejező férfi vére lett volna, akkor a lefejezés pillanatában ott kellett volna lennie mellette. Akkor még azt is tisztázni kellett volna, hogy mit tett, amikor társa a feje a vágólapra került. A laborvizsgálat – ami két és félmillió forintba került – eredménye szerint nem a halott évre fröccsent a másik rab ruhájára, hanem a sajátja, ami egy korábbi sérülés során szennyezet be ruháját. Kétséget kitárhatóvá vált, hogy egyedül végzett magával a rab és közelében senki nem volt, aki bármilyen módon is közrehathatott volna a lefejezésben.