Már az önkormányzatoknál a viharkárokra nyújtott támogatás

Már a szabolcsi önkormányzatok számláján lehet az a pénz, amit a kormány biztosított a júniusi viharok utáni kárenyhítésre – mondta a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára. Összesen körülbelül 370 millió forintot igényelt a 33 érintett önkormányzat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az európai parlamenti választások estéjén – június 7-én – és a következő napokban tomboló viharok összesen 40 települést érintettek. A kormány úgy döntött, hogy támogatást nyújt a károsultnak: azok az emberek, akiknek van biztosításuk, a biztosító által nem fizetett kár 80 százalékát kaphatják meg, akiknek pedig nincs biztosításuk, a teljes kár 60 százalékát. A károsultaknak az önkormányzatokhoz kellett fordulniuk, azok pedig június 30-ig nyújthatták be kérelmeiket – ismertette Jauernik István.

Az államtitkár elmondta, hogy a határidőig 33 önkormányzat nyújtott be kérelmet, ez összesen 2060 ingatlant érint 370 millió forint értékben. Reményei szerint a pénz már az önkormányzatok számláján van. Az embereknek a helyreállítást augusztus 31-ig kell befejezniük, az ezt követő hónapban fogja ezt az önkormányzat ellenőrizni.

Jauernik István beszélt arról is, hogy az önkormányzati tulajdonú ingatlanokban keletkezett károkra is kérhettek támogatást a vis major alapból. 15 önkormányzat igényelt segítséget összesen 110 millió forint értékben.