Már az ivóvíz-vezetéket is ellopják?

Ketté akarták vágni és úgy akarták ellopni a Győrhöz közeli Mecséren a vízvezetéket. Csakhogy a nyomás alatt lévő csövet nem tudták megbontani. A tolvajok elszaladtak, amikor 5 bár nyomással kezdett spriccelni a víz. Győr környékén az utóbbi időben már nem válogatnak a színesfém tolvajok. Nemrég egy utcában 5 csatornatetőt loptak el, és csak a szerencsén múlott, hogy reggelre senki sem sérült meg a gödrök miatt.

A tolvajok akkor hagyták abba a munkát, amikor kiderült, hogy a közeli faluba tartó színesfémcső nyomás alatt van. A szerelők egy bilincsel zárták el a lukat, így van víz Mecséren. A szolgáltató szerint nem az anyagi kár nagy, hanem a veszély, hogy a vízhálózatba fertőzés kerülhet.

A jelenlegi szabályozás szerint, ha valaki fémhulladékot visz egy telepre, akkor nyilatkoznia kell arról, hogy honnan van a vas. Így elméletileg, a nyilvántartások szerint minden visszakereshető, ellenőrizhető. A hatóságok viszont csak a legálisan működő telepeket ellenőrzik – állítják a kereskedők. A házak hátsó udvaraiban, engedélyek nélkül dolgozókat azonban senki sem kapja el. Pedig ezeken a telepeken egy-egy csatornafedélért ezer, az ivóvízvezetékek kilójáért pedig háromszáz forintot fizetnek.