Már az első napon a Parlament elé kerül a kettős állampolgárság kérdése

Már az első parlamenti napon beadja a kettős állampolgárságról szóló törvényt a Fidesz-KDNP – mondta a Hír TV Péntek8 című műsorában Semjén Zsolt, a kereszténydemokrata párt elnöke.

A politikus élete egyik legfontosabb dolgának nevezte ezt. Kérdésre válaszolva kijelentette: nincs A meg B kategóriás magyar állampolgárság, így a határon túli magyaroknak szavazati jog is jár.


Semjén Zsolt szerint a világ legtermészetesebb kötelessége megadni a kettős állampolgárságot. Kifejtette: a világon bárhol élő románnak, szlováknak vagy szerbnek megadták a kettős állampolgárságot, és tarthatatlan, hogy a Kárpát-medencében őshonos magyaroknak nem. A KDNP elnöke elmondta: a törvényjavaslat értelmében egyedi kérelemre, gyorsított eljárásban megkaphatja a magyar állampolgárságot, aki valamilyen szinten tud magyarul, illetve a történelmi Magyarországról származik, vagy vélelmezhető, hogy a történelem folyamán valamikor innen vándorolt el. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy akinek magyar identitása van, az megkaphatja – fogalmazott a politikus.

A kijelölt miniszterelnök-helyettes kérdésre válaszolva azt is elmondta: az állampolgárság szavazati joggal is járna, mert véleménye szerint nincs A és B kategóriájú magyar. Kijelentette: egy magyar nemzet van és egy állampolgárság van. Azt mondta: a most benyújtandó törvény az állampolgárságot adja meg és a szavazati jogról nem rendelkezik, az a választási törvény témája lesz.
– Független Hírügynökség –