Már az alaptáborban vannak a magyarok – RTL Klub

Klein Dávid és Várkonyi László már az alaptáborban vannak. A két hegymászó arra készül, hogy egy hónapon belül oxigénpalack nélkül másszák meg a Föld legmagasabb hegyét. Ha sikerül, ők lehetnek az első magyar hegymászók, akik mesterséges oxigén használata nélkül másszák meg a Mount Everestet. A hegymászók az alaptáborból nyilatkoztak az RTL Klub Híradójának.

A két hegymászó 12 napja búcsúzott a Ferihegyi repülőtéren, hétfőn már 5200 méter magasan voltak az Everest tibeti oldalán felállított alaptáborban. A hegymászók most akklimatizálódnak. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy sokat egyenek és még többet igyanak, akár napi négy-hat liter folyadékot.

Van két szakácsuk, konzervhúsból jó húsokat kapnak, krumplit, mártásokat, de a zöldség nagyon hiányzik, egy répa igazi kincs – mondta Klein Dávid.

Az alaptábor kezd megtelni, mert a hegy megmászására a május a legkedvezőbb, ezért egymást érik az expedíciók. A magyarok elsőként, a tervek szerint a hétvégén hagynák el az alaptábort, és ugyancsak az elsők között szeretnék elérni az előretolt alaptábort 6400 méteren. Itt a levegőben csak feleannyi az oxigén, mint a tengerszinten.

Szép lassan elkezdenek előre kúszni, nagyon fokozatos előrenyomulást szeretnének, minden tábort nagyon jól előkészítenek majd – mondta Várkonyi László az RTL Klub Híradójának.

A hegymászók további három tábor kiépítése után május első felében kísérlik meg a csúcstámadást. Ha ez sikerül, ők lehetnek az első magyarok, akik oxigénpalack nélkül másszák meg a Mount Everestet.