Már Ausztráliát is érinti a Moszad-botrány

Az ausztrál kormány csütörtökön bekérette az országba akkreditált izraeli nagykövetet, miután a dubai rendõrség szerda este bejelentette, hogy újabb 15 hamis brit, francia, ír és ausztrál útlevelet használó gyanúsítottat azonosítottak, akik részt vettek a Hamasz egyik vezetõjének likvidálásában januárban. Az ügyben megvádolt személyek száma ezzel 26-ra emelkedett. A gyilkosság kitervelésével és végrehajtásával az emirátus rendõrsége az izraeli titkosszolgálatot, a Moszadot vádolja, de Jeruzsálemben azt mondják, hogy erre nincs semmi bizonyíték.

Az ausztrál miniszterelnök leszögezte, hogy minden olyan ország ellen fellépnek, amely útlevél-hamisításban részt vesz. Kevin Rudd azt mondta: elõbb megvizsgálják a tényeket, és csak aztán döntenek további lépésekrõl.

Mahmúd al-Mabhúh holttestére január 20-án bukkantak egy dubai hotelszobában. A palesztin vezetõ, aki feltehetõen a Hamasz számára akart fegyvereket vásárolni az emirátusban, áramütést kapott majd megfulladt. A Hamász közbenjárására indított nyomozás kiderítette, hogy az 50 éves férfit meggyilkolták. A Dubai rendõrség korábban 11 – brit, ír, francia, és német – állampolgár nevét illetve útlevélszámát hozta nyilvánosságra az üggyel kapcsolatban, akiket a gyilkosság végrehajtásával vádoltak. Azóta mind a négy érintett ország jelezte, hogy a dokumentumokat meghamisították.

A dubai hatóságok a listát most kiegészítették újabb 15 – hat brit, három ír, három francia és három ausztrál – névvel. Szerintük, õk adták a logisztikai támogatást a gyilkosság végrehajtásához. Az emirátus rendõrsége bemutatott egy táblázatot is, amely a gyanúsítottak utazásait mutatta a Hamasz-vezetõ megölése elõtt és után. A nyomozók azt is kiderítették, hogy 14-en egy kis amerikai pénzintézet, a MetaBank által kiadott hitelkártyákkal foglalták a hotelszobákat és a repülõjegyeket. Az iowai ((ájovai)) székhelyû cégnél ezt egyelõre nem erõsítették meg.