Már a válság előtti áron kelnek el a lakások

A családi otthonteremtési kedvezménynek köszönhetően egyre több építkezés indul megyénkben is
A családi otthonteremtési kedvezménynek köszönhetően egyre több építkezés indul megyénkben is - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – Még mindig jól pörög az ingatlanpiac a városokban, vidéken kevésbé.

Tavaly tavasszal néztük meg utoljára az ingatlanárakat, akkor azt tapasztaltuk, hogy robbanásszerűen megélénkült a piac, és az árak majdnem elérték a 2008-as válság előttieket. A szakemberek szerint pont ezért nem volt várható, hogy hosszú ideig ezen a szinten maradnának az árak, még ha a korábbi években tapasztalt alacsony szintűre nem is süllyednek vissza. Az eltelt majd’ egy év azonban rácáfolt a várakozásokra.

Maradtak az árak

– A jelenlegi ingatlanpiaci árak abszolút jónak mondhatók Miskolcon. A keresettebb ingatlanok árai már elérték a válság előtti szintet – mondja Tóth Gábor, a Maximál Ingatlan Iroda munkatársa.

Az ingatlanárakat a kereslet és a kínálat viszonya határozza meg a legjobban. Az elmúlt években jelentősen növekedtek az adásvételszámok, így az árak is emelkedtek. Az ingatlanpiac alapvető mozgatórugója az emberek szükségletei az ingatlanokkal szemben, például, ha a családi változások miatt kisebbre vagy nagyobbra van szükségük. De sokat jelentenek a gazdasági tényezők is. Így például az ingatlan albérletbe kiadása az egyik legjobb befektetés ma. A hitelek már korrekt feltételekkel állnak rendelkezésre, így olyanok is belevágnak egy lakáshitelbe, akik korábban nem tervezték. De a családi otthonteremtési kedvezmény is vásárlásra ösztönzött sokakat.

– A jelenlegi kereslet és kínálat jellemzője, hogy a minőségi ingatlanokból már hiány van a piacon. A panelprogramos, első emeleti, erkélyes, lehetőleg belvárosi lakások a legkeresettebbek mostanság Miskolcon – teszi hozzá Tóth Gábor.

Vidéken rosszabb a helyzet, csökkentek az árak, és hosszabb idő alatt kel el egy ingatlan, de ott sincs már eladhatatlan ház, mint a 2008 utáni években.

ÉM-HI


Ezek az árak Miskolcon

Az árakat böngészve azt láthatjuk, hogy Miskolcon lakást négymillió forint környékén kapni legolcsóbban, ezek garzonok vagy nagyobb méret esetén felújításra szorulók. Egy átlagos, kétszobás, 55 négyzetméteres lakás ára hatmillió forint felett mozog, panelprogram, felújítás, extrák esetén elérheti a 9-10 millió forintot is. Egy 75–100 négyzetméteres családi ház 13-14 millió forintba kerül alsó hangon, ettől olcsóbban csak külterületi részeken találni.