Már a pénteki kormányülésen dönthetnek a médiatörvény módosításáról

Már a médiatörvény elfogadása előtt kemény kritikák érték a jogszabályt – mondta Martonyi János magyar külügyminiszter az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén, a törvényről folytatott általános vitában.

A strasbourgi ülésen viszonylag csekély érdeklődés mellett folyt a vita, amiben az is szerepet játszhatott, hogy néhány órával korábban jelentette be az Európai Bizottság, hogy megállapodtak a törvény módosításáról a magyar kormánnyal.

Martonyi János felszólalásában hangsúlyozta, hogy a törvény kritikusait arra kérte, hogy előbb tanulmányozzák a szöveget, és azt követően mondják el a jogszabállyal kapcsolatos problémáikat. Mint mondta, ezért üdvözölték az Európai Bizottság kezdeményezését, amelynek célja az volt, hogy elemezzék a törvény szövegét, és ezután megfogalmazzák az azzal kapcsolatos aggályaikat. Hozzátette: a testület szakértői így tettek, és a magyar kormány végül a felvetődött javaslatok mindegyikét elfogadta.

A külügyminiszter egyben kijelentette, hogy a módosított törvényt már a pénteki kormányülésen elfogadja a kabinet, és ezt követően azonnal beterjesztik a parlament elé, ahol a lehető legrövidebb időn belül napirendre kerül.

Martonyi János felszólalásában kitért arra is, hogy a kormány azt tervezi, hogy a készülő magyar alkotmányba belefoglalja az Európai Unió Alapjogi Chartáját. Ezzel Magyarország lesz az első tagállam, amelyben a jogrendszer legmagasabb szintjén lesz jelen a charta, és az uniós alapértékek teljes mértékben érvényesülni fognak az országban – mondta a miniszter.
– Független Hírügynökség –