Már a Lapincs is habzik?

Sikeresen működik Ausztriában a feldbachi bőrgyárhoz beépített szűrőberendezés, és már az eddigi, Rába-habzást csökkentő intézkedések is eredményesek. Ezt állapította meg csütörtöki ülésén az osztrák-magyar akciócsoport. A szentgotthárdi civil környezetvédők szerint azonban semmit sem javult a helyzet, sőt már a Lapincs folyó is habzik.

Június közepén Fodor Gábor arról beszélt Körmenden, hogy Magyarország mindenképp szeretné elérni, hogy a Rába habzása hat év után végre megszűnjön. Az akkori sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a folyó szeptemberre tiszta lehet. A szentgotthárdi Pro Natura civil környezetvédő szervezetnél mégis aggódnak, mert a Rába még mindig habos.

A Rábán a habképződés bizonyos napokon változatlanul nagyon erős, és ráadásul új jelenség, hogy nem csak a Rába, hanem a Lapincs folyó is habzik – mondta a Független Hírügynökségnek Woki Zoltán, a Pro Natura vezetőségi tagja.

A Lapincson úszó habról a Független Hírügynökség azt a tájékoztatást kapta a környezetvédelmi minisztériumtól, hogy természetes jelenség. Nem szennyezés, hanem magas algatartalom okozza. A Rába is sokat tisztult, mert az egyik osztrák bőrgyárban már működik az új vízszűrő – áll a tárca közleményében.

A szentgotthárdi civil környezetvédők személyesen is szeretnének meggyőződni arról, hogy a feldbachi bőrgyárban valóban felszerelték-e az ígért víztisztító berendezést. A Pro Natura vezetőit állítólag a jövő héten beengedik a gyárba.Sporthírek