Már a középiskolákban vannak a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi oktató kiadványai

Valamennyi hazai középfokú oktatási intézmény végzős diákjához eljuttatta pénzügyi oktató kiadványát a Magyar Nemzeti Bank. A Nemzeti Alaptantervbe már bekerült a pénzügyi ismeretek oktatása, de ahhoz még legalább öt-nyolc évre lesz szükség, hogy valamennyi iskolás korosztályt el tudjanak érni ezekkel a tudnivalókkal.

A hónap elején az ország 1177 középiskolájának 120 ezer végzős diákja kapta meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi oktató kiadványát. A pénz beszél – Te is érted? című, 20 oldalas ismeretterjesztő füzet közérthető nyelven magyarázza el mindazokat a fogalmakat és tudnivalókat, amelyek ezt a korosztályt érinthetik. A többi között foglalkozik a bankszámla- és bankkártya-használattal, a nyugdíj-előtakarékossággal, a megtakarítások fajtáival és kockázati szintjeivel. Felsorolja a legfontosabb hitelfajtákat, kitérve a deviza- és diákhitelre is.

Nem száraz tankönyvről, hanem közvetlen hangvételű, a mindennapi életben hasznosítható ismereteket tartalmazó felvilágosító anyagról van szó – mondta a Független Hírügynökségnek Máger Andrea, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitási területének igazgató-helyettese.

A kiadvány megjelentetését az indokolta, hogy a magyar lakosság szinte alig ért valamit a mindennapokat érintő gazdasági és pénzügyi kérdésekből. Az MNB tavaly reprezentatív felmérést végzett a 14-17, illetve a 18-30 évesek körében. Arra keresték a választ, milyenek a pénzügyi ismereteik és mit gondolnak saját tudásukról. Mint kiderült, még azok is kevéssé értik a folyamatokat, akik a pénzügyi termékek aktív használói, vagyis például lízingszerződésük, 20-25 éves lakáshitelük vagy diákhitelük van.

Az MNB, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a Gazdasági Versenyhivatal, valamint a pénzügyi és az oktatási tárca összefogásának eredményeképpen a pénzügyi ismeretek oktatása bekerült a Nemzeti Alaptantervbe. Ahhoz azonban még legalább 5-8 év szükséges, hogy minden iskolás korosztálynak át tudják adni ezeket az alapvető tudnivalókat – tette hozzá Máger Andrea.