Már 72 halott a perui földrengésben

Legkevesebb 72 halálos áldozata és több mint 700 sebesültje van az utóbbi évtizedek legnagyobb perui földrengésének. A földmozgások erősségét amerikai szeizmológusok a Richter-skála szerint 7,9-es fokozatúnak mérték, ami rendkívül pusztító.

A rengések a perui fővárostól körülbelül 150 kilométerre délnyugatra, a Csendes-óceán partvidékén, 40 kilométeres mélységben keletkeztek, magyar idő szerint csütörtökre virradóan, majd két erős utórengés követte őket 40 perc múlva. Az első hírek még két, egymást rögtön követő hatalmas rengésről szóltak.

A perui partvidék több városában megszűnt az áram- és vízellátás, egy időre a telefonszolgáltatás is. Sok ház omlott össze. A perui egészségügyi miniszterhelyettes, öt órával a természeti csapás után, 72-re tette a halottak és több mint 700-ra a sebesültek számát. Hozzátette ugyanakkor: félő, hogy ezek még nem a végleges számok.

Peruban legutóbb 1970-ben pusztított hasonló erősségű földrengés. Az akkori katasztrófában csaknem 70 ezer ember vesztette életét.