Már 60 vállalkozás árulhat patikán kívül gyógyszereket

A patikán kívüli gyógyszerforgalmazásra eddig 152 kérelem érkezett be a régiók tisztifőgyógyszerészeihez és péntekig 60 engedélyt adtak ki – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Kálesz Tímea országos tisztifőgyógyszerész-helyettes.

Jelenleg már az ország összes régiójában található olyan vállalkozás, amely foglalkozik patikán kívüli készítmányek árusításával. A legtöbb Pest megyében és Budapesten van.

A 60 gyógyszerárusítással foglalkozó vállalkozás közül 17 benzinkút: MOL és Shell töltőállomás. Számos gyógynövény- és biobolt, illetve gyógyászati segédeszközöket árusító üzlet, valamint drogéria kapott engedélyt. A recept nélkül kapható készítmények forgalmazói között több élelmiszerbolt, sőt, méteráru eladásával is foglalkozó vegyeskereskedés is található. Egyetlen bevásárlóközpont, illetve szupermarket sincs viszont a gyógyszerforgalmazók között, bár több nagy lánc is érdeklődött a lehetőségekről.

Az utóbbi héten adták ki eddig a legtöbb, 17 engedélyt azóta, amióta a törvény hatályba lépett. Ez azonban nem feltétlenül az érdeklődés növekedésével, inkább azzal magyarázható, hogy számos korábbi engedélyeztetési eljárás mostanra fejeződött be – mondta a tisztifőgyógyszerész-helyettes