Már 5-ös erősségű a Wilma hurrikán

Már 5-ös erősségű a Wilma hurrikán

Wilma erőssége elérte az 5-ös kategóriát

A Wilma nevű hurrikán a tizenkettedik olyan vihar ebben az évben, amelyik elérte a 4-dik fokozatot a skálán, és a haladási iránya szerint oldalba találja Mexikót és Közép Amerikát. Az előrejelzések szerint jelentős fenyegetést jelent a hétvégére Floridára is – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az RSOE.

A vihar elérte a veszélyes 5-ös kategóriát, a szél jelenlegi sebessége 277 km/h, amely kedden reggel még csak 130 km/h volt. Az előrejelzések szerint valószínűleg elérheti Hondurast, a Kajmán szigeteket, elfordulhat a keskeny Yucatan csatorna és Kuba közé és a mexikói Cancun régió felé, majd az Öbölbe érve a vihar kimerülhet. A hurrikán külső része esőzést, heves szelet okozhat Nicaragua és Honduras atlanti partjainál, és le kell zárni két karibi kikötőt is.

A hurrikán központja 01:00 órakor körülbelül 280 km-re délnyugatra volt a Kajmán szigetektől és mintegy 650 km-re délkeletre a mexikói Cozumeltől, és nyugati-északnyugati irányba mozog kb. 16 km/h sebességgel.

Dan Brown meteorológus a U.S. National Hurricane Centertől elmondta, hogy a hétvégére jelentős fenyegetést jelenthet Floridára, bár a négy – öt napos előrejelzés sokat változhat még. Vasárnap a Wilma már egy emberéletet követelt Jamaikában, de akkor csak trópusi depresszió volt még. Számos alacsonyan fekvő területen áradásokat okozott és sárlavinák zárták el az utakat, és rongáltak meg otthonokat mondta Barbara Carby a jamaikai hatóságok tisztviselője. 250 ember él jelenleg menedékhelyen a szigeten a vihar miatt.

Florida lakói is elkezdték a felkészülést a viharra, ivóvizet, élelmiszert és más cikkeket vásárolnak, és elkezdték a hurrikán zsaluk felszerelését is Punta Gordaban és a floridai partok mentén, de nincsenek sorok a boltoknál és a benzinkutaknál.

A Wilma hurrikán hasonló úton közeledik a város és más floridai térségek felé mint a 2004-es Charley hurrikán. Az államon eddig áthaladó hét hurrikán 20 billió dollár anyagikárt okozott és közel 150 emberéletet követel.

Ez lesz ebben az évben a 12-dik hurrikán, ez rekordnak számít, utoljára 1969-ben volt hasonló számú vihar, és 1851 óta ez a rekord. Hétfő óta, a hurrikán szezonban ez a 21-dik elnevezett vihar az atlanti térségben, 1933 óta nem volt ilyen hosszú a viharok névsora. Az elmúlt két hónapban a Katrina és a Rita nevű viharok megöltek több mint 1200 embert és több billió dollár kárt okoztak.

Hondurasban és a szomszédos államokban a Stan hurrikán az elmúlt időszakban okozott áradásokat ás földcsuszamlásokat, Guatemalában 796 ember meghalt és sokan eltűntek. A hondurasi kormány figyelmeztette az atlanti parton élőket, a közelgő vihar veszélyeire, a szomszédos Nicaragua szintén riasztotta a térségben élőket.

A hondurasi elnök a legnagyobb riasztási fokozatot rendelte el az északi partoknál, és felkészültek a lakosság evakuálására is .Nicaraguában a hadsereg, a rendőrség és a mentőszolgálatok mozgósítva vannak és előkészítették az evakuálási pontokat is. A Kajmán szigeteken is riasztották a hatóságokat.

Az előrejelzések szerint a vihar elkerüli az Öböl azon területét, ahol a Katarina és Rita pusztított.

A hat hónapos hurrikán szezonban, ami november 30.-ig tart, a Wilma volt az utolsó név a viharok listáján 2005-ben, már csak a Q, U, X, Y és a Z betűs nevek maradtak a listán. A viharok elnevezésénél a görög abc-t használják és az “A” betűnél kezdik a neveket. A viharok elnevezése azonban csak 60 éve történik abc sorrendbe. Az 1995-ös év óta eltelt hurrikán szezonban a legnagyobb erősségű hurrikán 3-as fokozatú volt.