Már 5-5,5 milliárd a krízisalapban

Már 5-5,5 milliárd forint áll rendelkezésre a krízisalapban – közölte Kiss Péter társadalompolitikai miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A válság miatt nehéz helyzetbe került családokat támogatására létrehozott alapba került ugyanis az áramszolgáltatók 2008-as többletbevételének 60 százaléka. Erről szerda reggel állapodott meg a kormány az áramszolgáltatókkal.

A ötmilliárd forintos többletbevétel fennmaradó 40 százaléka civil szervezeteken – az Ökumenikus Szeretetszolgálaton, a Máltai Szeretetszolgálaton, a Hálózat Alapítványon és a Héra Alapítványon – keresztül jut a rászorulókhoz. Mégpedig azokhoz, akiknél fennáll az áram kikapcsolásának veszélye, a támogatással ezt akarják megelőzni. Kiss Péter szerint körülbelül százezer családnak tudnak ezzel segíteni.

A társadalompolitikai miniszter arról is beszélt, hogy a krízisalaphoz kapcsolódó tanácsadó testületbe már elfogadta a meghívást a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Máltai Szeretetszolgálat, a Országos Szociálpolitikai Tanács képviselői, a Baptista Szeretetszolgálat, a Vöröskereszt, a Magyar Tudományos Akadémia Gyermekszegénység Elleni Programirodája és Szociális Szakmai Szervezetek Szövetsége.

A kormány június közepén döntött az egymilliárd forint keretösszegű krízisalapnak a létrehozásáról, amelyből kis összegű, egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a válság miatt nehéz helyzetbe került családok. Az alap felülről nyitott, így a rendelkezésre álló összeg folyamatosan nőhet: ide kerül például a miniszterelnök fizetése, a havi kétmillió forintnál többet kereső állami vezetők fizetésének kétmillió feletti része, illetve szó van arról is, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által megbírságolt bankok büntetése is bővítené a keretet. Ezek mellett november 15-ig társadalmi és gazdasági szervezetek, valamint magánszemélyek felajánlásait is várják.Sporthírek