Már 30 ezernél is több jogfenntartó nyilatkozatot számoltak össze

Már 30 ezernél is több magánnyugdíjjal kapcsolatos jogfenntartó nyilatkozatot számoltak össze a vegyipari szakszervezetnél, az összesítés azonban még mindig tart. Az érdekvédők szerint egy-két nap múlva tudják közölni a végleges számot. A nyilatkozat lényege, hogy biztosíthatja a magánpénztári tagság folytonosságát arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság megsemmisíti a pénztári törvényt.

A magánnyugdíjjal kapcsolatos jogfenntartó nyilatkozatokban az aláírók azt jelzik, hogy a pénztári törvény kedvezőtlen hatására, vagyis kényszerből kerülnek vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Ezeket a beadványokat a vegyipari szakszervezet gyűjtötte az elmúlt időszakban és ingyen ügyvédi letétbe helyezi. A szakszervezet szerint a nyilatkozat arra az esetre érvényes, ha az Alkotmánybíróság – a többi között az érdekképviselet beadványára – hatályon kívül helyezi a magánnyugdíjpénztárak megszűnését eredményező törvényt. Ekkor ugyanis az ügyvédi letétbe helyezett dokumentumokkal lehet biztosítani a tagsági viszony folytonosságát – olvasható a közleményükben.

Székely Tamás, az érdekképviselet elnökének közlése szerint kedden délig 32 ezer 417 nyilatkozatot számoltak össze, ám az összesítés még egy-két napig eltart. Folyamatosan érkeznek ugyanis be a hétfőn éjfélig postán feladott küldemények, illetve a vidéki tagszervezetek által gyűjtött papírok. Székely Tamás szerint a lehetőséggel a vártnál sokkal többen éltek, a finisben naponta tízezernél több nyilatkozatot vittek be személyesen vagy adtak fel ajánlott küldeményként.

A szakszervezet közleményében azt is leszögezi, ha az Alkotmánybíróság elutasítja keresetüket, akkor Strasbourgban kérnek jogorvoslatot.

– Független Hírügynökség –