Már 16 zalai betegnél jelentkeztek az agyhártyagyulladás tünetei

Már 14 beteget kezelnek a zalaegerszegi kórházban agyhártya-, illetve agyvelőgyulladással és ketten telefonon jelezték, hogy hasonló tüneteket észleltek magukon – mondta a Független Hírügynökségnek Ribiczey Pál. A fertőző osztály főorvosa közölte, hogy a legelső betegnek, aki már a 7. napja van a kórházban, javult az állapota, de a többiek még rosszul vannak.

Valamennyi beteg egy Zalaegerszeg melletti faluban lévő tejgazdaság termékéből fogyasztott – mondta a főorvos. Az első tünetek augusztus közepén jelentkeztek, és mivel az agyhártyagyulladás lappangási ideje legalább egy hét, valószínűleg a hónap elején fertőződhettek meg. Elképzelhető, hogy még több fertőzött jelentkezik majd, mivel a gazdaság tejét százan, sőt ezren is fogyasztják nap, mint nap. Hozzátette: a jó hírű gazdaság nem tehet arról, hogy feltételezhetően olyan tejet dolgozott fel, amely kullancs csípte kecskétől származott.

Az agyhártyagyulladás, amely együtt jár az agyvelőgyulladással nagyon nagy fájdalmakkal, hányással, kiszáradással erős izom, és fejfájással, lázzal jár – mondta a főorvos. Az esetek 4-5 százalékában bénuláshoz is vezethet, és a 100 betegből 1 meg is halhat. Ennél a betegségnél a szervezet maga termeli ki az ellenanyagot, a kórházi kezelés segíthet a fájdalomcsillapításban a folyadékveszteség pótlásában, az agynyomás csökkentésében. Hozzátette: a betegség lefolyása 1-2-3 hét lehet.

Ribiczey Pál elmondta: a fertőzöttek felénél csak enyhébb tünetek jelentkeznek, és kezelés nélkül is meggyógyulnak. A másik felénél, azoknál a betegeknél, akik az agyhártyagyulladás súlyosabb második szakaszába lépnek, életmentő lehet a kórházi beavatkozás.