Helyi közélet

2013.04.23. 21:46

Vita a besúgásról

Miskolc - Megtisztulás helyett – Vita a besúgásról címmel dokumentumszínházi előadásra invitál a Miskolci Nemzeti Színház Kiss Csaba rendezésében.

Miskolc - Megtisztulás helyett – Vita a besúgásról címmel dokumentumszínházi előadásra invitál a Miskolci Nemzeti Színház Kiss Csaba rendezésében.Az est alapja, egy 1999-ben az Élet és Irodalom hetilapban megjelent levél: Tar Sándor, a 20. századi magyar próza egyik kiváló írójáé, aki bevallja, tíz éven át jelentett barátairól az állambiztonság III/III-as ügyosztályának. Leírja a beszervezés körülményeit és következményeit is, azt is, hogy beteg lett az egésztől, „kihűlt körülöttem a világ.” Kenedi János történész, a Kádár-kori demokratikus ellenzék egyik meghatározó tagja válaszában feltétlen barátságáról biztosítja egykori besúgóját és a pártállamot teszi kizárólagos felelőssé, bűnössé Tar ügyében.

E két levelet – a Vallomást és a Megbocsájtást - éles vita követi az Élet és Irodalom következő számaiban. Szenvedélyes, helyenként indulatos beszélgetés zajlik több héten át arról, hogy mi a bűnös és mi az utókor „dolga”. Kiss Csaba dokumentumszínháza ezeket a leveleket állítja párhuzamba – mintha egy kortárs Júdási per védői és vádlói ülnének az asztal körül.

Az előadás után a színház beszélgetésre várja azokat, akiket az ügynökügy személyesen, ismerőseik, barátaik révén is érintett.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában