Helyi közélet

2012.09.05. 17:23

Ez nem kommunista szombat

Miskolc - Az önkéntesség nem csak kapálásból és kerítésfestésből áll.

Miskolc - Az önkéntesség nem csak kapálásból és kerítésfestésből áll.A civil szervezetek január 1-jétől még nagyobb hangsúlyt fektetnek az önkéntesek foglalkoztatására, hisz az új törvényi előírások szerint ez az egyik alapkövetelménye, hogy a szervezet megkapja a közhasznú besorolást. De találnak-e önkénteseket, kérdeztük elsőként Szendrák Dórától, a Regionális Civil Központ (Recik) ügyvezetőjétől, aki elöljáróban elmondta: a megyében 5600, Miskolcon 1800 civil szervezet működik, és bár összesített nyilvántartás nincs, de tudomása szerint minden szervezetnél 5-6 önkéntes tevékenykedik. Tapasztalatai szerint nem nehéz önkénteseket találni, viszont az probléma, hogy a civil szervezetek kevés felelősségteljes munkát tudnak rájuk bízni. Az pedig nem megoldható, hogy mindenki kapáljon vagy kerítést fessen. Épp ezért nagyon fontos lenne, hogy az önkéntes munkára jelentkezők szaktudásukat, munkaeszközeiket is felajánlják. Ezekkel a tudnivalókkal pedig bővíteni kellene az adatbázisokat is.

Az ügyvezető hozzátette: az önkéntes munka nagyon fontos azok számára, akik szociális ellátásban részesülnek, hiszen kiválthatják vele a közmunkát, ami gyakran árokásást vagy gazirtást jelent.

Nem dolgoznak ingyen

– Az adatbázisunkban ugyan több mint 70 önkéntes szerepel, de ha valamilyen eseményre mozgósítani kell őket, akkor nagyon nehéz összetoborozni az embereket.

Ezt már Spisák Edina mondta portálunknak, aki a Zöld Önkéntes Program koordinátora. A diákok ugyanis délelőtt nem érnek rá tanév közben, vagy azt mondják: miért dolgozzak én ingyen? Az idősebbeket pedig a rendszerváltás előtti kommunista szombatokra emlékezteti az önkéntesség. A koordinátor szerint pedig nagyos sok haszna van az önkéntes munkának: új ismereteket szereznek, közösségben vannak, kikapcsolódnak és hasonló gondolkodású emberekkel találkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában