Manherz Károly: sikeres az új pontrendszer

A szakemberek szerint sikeres az új felvételi pontrendszer, “széthúzódott a mezőny”. Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár csütörtökön a fővárosi Pont Ott Partin elmondta: maximális pontszámot idén sehol nem kellett teljesíteni, a több mint 96 ezer jelentkezőből körülbelül 82 ezren kerülnek be a felsőoktatásba – vagyis 80 százalékuknak sikerült a felvételi.

A legtöbb pontot, 475-öt a Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás alapszakán kellett elérniük idén a felvételizőknek. 452 felett olyan népszerű szakokon volt a ponthatár, mint egyes keleti nyelvszakok, gazdaságtudományi képzések vagy a pszichológia alapszak. A diákok átlagosan 343 pontot értek el.

A bolognai rendszerről Manherz Károly elmondta, hogy jövőre nagyjából 21 ezer 700 hallgató számíthat rá, hogy államilag támogatott finanszírozási formában megkezdheti tanulmányait mesterképzésben.

Kerekes Gábor, az Országos Felsőoktatási Információs Központ igazgatója elmondta: a népszerű képzéseknél, mint a gazdaságtudományi területen, a bölcsészettudományi területen többszörös a túljelentkezés, a műszaki szakoknál, a természettudományi és az informatikai képzéseknél viszont megfelelő az arány.

A ponthatárok meghúzása alkalmából rendezett Pont Ott Partin beszéltek a hallgatói térítésekről és juttatásokról is. Őri András, a Diákhitel Zrt. kommunikációs igazgatója arról tájékoztatott, hogy szeptembertől 10 ezer forinttal nő a diákhitel felvehető összege, így egy félévben 200 ezer forintból gazdálkodhat egy államilag támogatott hallgató és 250 ezer forinttal egy költségtérítéses.

A pótfelvételik is szóba kerültek – ezekre augusztus 13-ig jelentkezhetnek azok, akiket most sehova sem vettek fel, vagy nem is jelentkeztek a rendes felvételi időszakban. Államilag támogatott képzésre csak felsőfokú szakképzésben vagy mesterképzésben van lehetőség jelentkezni ebben a körben.