Manherz Károly: legfeljebb 4-5 ezer diáknak nem sikerül az idei felvételi – MTV

A 96 ezer jelentkezőből összesen 4-5 ezer diák maradhat ki idén a felsőoktatásból – mondta a felsőoktatási szakállamtitkár a Magyar Televízió Este című műsorában csütörtökön. Manherz Károly arra utalt ezzel, hogy a 96 ezer jelentkezőből 82 ezret vettek fel valamelyik egyetemre, főiskolára első körben, de őszig sokan bejutnak még valahova a pótfelvételin is.

Államilag támogatott alapképzésre már nem lehet jelentkezni a pótfelvételin, a mesterképzésben meghirdetett 3500 helyből azonban 1300-1400 még üresen áll – hangsúlyozta az államtitkár. Hasonló a helyzet a felsőfokú szakképzésben is: itt 12 ezer 500 államilag támogatott képzési formára lehetett jelentkezni, de ebből még csak 7500 helyet töltöttek be.

A pótfelvételit, illetve a választható szakokat várhatóan július 26-án, szombaton hirdetik meg a www.felvi.hu-n. Erre augusztus 13-ig lehet jelentkezni a választott felsőoktatási intézményben. Azok is pótfelvételizhetnek, akik az idei hagyományos felvételin nem vettek részt – de már csak egy szakra lehet jelentkezni. Az eredményekről augusztus végén értesítik a diákokat.