MALINA HEDVIG: A szlovák belügyminiszter nem érti a lányt

A szlovák belügyminiszter nem érti, Malina Hedvig miért érzi úgy, hogy a rendőrség nem akarja kivizsgálni az ügyét. Robert Kaliňák újra elmondta, a bűntett úgy, ahogyan az egyetemista lány feljelentésében leírta, nem történt meg – írja a szlovák a legolvasottabb szlovák bulvárlap, a Nový čas ((ejtsd: noví csasz)) pénteki száma.

A lapnak nyilatkozva Kaliňák közölte, az ügy első része már jogerősen lezárult. A rendőrség és az ügyészség most már azt vizsgálja, felelősségre vonható-e Malina Hedvig, amiért nem mondott igazat – tette hozzá.

“Úgy gondolom, jó, ha ilyen érzékeny esetben megfontoltan lép fel” – nyilatkozta a szlovák belügyminiszter.

A szlovák rendőrség tavaly szeptemberben azzal zárta az állítólagos támadás ügyében indított nyomozást, hogy nem történt semmilyen bűncselekmény, az egészet csak a szlovákiai magyar diáklány találta ki. Hasonló értelemben nyilatkozott maga a belügyminiszter is. Idén nyáron azonban a szlovák országos rendőrfőkapitány azt mondta egy pozsonyi hírportálnak, hogy megtámadhatták Hedviget, de biztosan nem úgy, ahogyan azt ő állítja.

A belügyminiszter most a szlovák bulvárlapnak megismételte: az ő és a rendőrfőkapitány véleménye egyezik, vagyis bűntett úgy, ahogyan az egyetemista lány feljelentésében leírta, nem történt meg. Robert Kaliňák hozzátette: számára továbbra is az állítólagos bűncselekményt megingató bizonyítékok a fontosak, s azokat eddig senki sem vonta kétségbe.

A Nový čas rákérdez arra is, miért nem szembesítették mindeddig Malina Hedviget a fantomképek alapján feltételezhető támadókkal. A tárcavezető szerint a nyomozó és az ügyész hivatott eldönteni, milyen lépéseket tart fontosnak megtenni. Mivel a diáklány elleni vád miatt szerinte az ügy újra “él”, a miniszter nem kívánta kommentálni az eljárást, mert nem szeretné befolyásolni azt.