Málenkij robot, a misszió folytatódik Miskolcon

Miskolc – A málenkij robot négy-, illetve háromévnyi szenvedéseit tárják elénk.

Hétvégén zárul a kormány által 2015-ben meghirdetett, a Szovjetunióba hét évtizeddel ezelőtt elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékét megőrző országos program. Kiállítások, konferenciák, filmek és könyvek sora eleveníti fel a hosszú időn át elhallgatott eseményeket.

Több kötet

A miskolci Herendi 2004 Kiadó gondozásában és Néme­thi Lajos szerkesztésében több kötet látott napvilágot. Két, már elhunyt, kiváló személyiség, dr. Király Levente jogász és dr. Borsodi Gyula egykori rádiós újságíró visszaemlékezései a málenkij robot négy-, illetve háromévnyi szenvedéseit tárják elénk. Míg az előbbi jogászi precizitással érzékelteti a lágerélet legapróbb részleteit, addig egykori kollégánk történetének romantikus eleme, hogy későbbi feleségével és három gyermekének édesanyjával a kegyetlen tábori körülmények között találták egymásra.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával megjelent kötetek bemutatása csütörtökön délután fél öttől a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban lesz. A kiadó és a szerzők gyermekeinek szándéka szerint az egykori borzalmak megismerését segítő „misszió” a záróprogramot követően is folytatódik majd.

ÉM