Malacokat kaptak az ároktőiek

Ároktő, 2012. május 16., szerda (MTI) – A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen kezdte idei kismalacosztását, összesen negyven állatot és hozzájuk tápot vittek haza a rászorultak, kilenc állat azonban nem oda került, ahová azt eredetileg szánták.

A dél-borsodi Ároktő 1200 lakosú, halmozottan hátrányos település, az önkormányzat az elmúlt évben is pályázatott az alapítványhoz, amely akkor tyúkokat, előnevelt csirkéket juttatott el a rászorultaknak.

Hegedűs Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumának elnöke a helyszínen újságíróknak azt mondta: idén 660 malacot osztanak szét, de a rászorulók leginkább tyúkot, csirkét kérnek, az apró állat szaporább, ráadásul a tojást is felhasználják.

Programjukban az idén 12 ezer 521 család vesz részt a 47 hazai leghátrányosabb kistérség 5 ezer lakosnál kisebb településeiről. A tavalyi családokkal együtt összesen 28 ezer rászoruló család kap, illetve kapott ebben az évben vetőmagot, tyúkot, napos és előnevelt csirkét, valamint malacot az alapítványtól. Eddig összesen 10 ezer tyúkot, 200 ezer előnevelt csirkét, 50 ezer napos kacsát és ezer malacot adtak át.

Beszélt arról is, hogy a kistelepüléseken elinduló szociális szövetkezetekben arra is lesz lehetőség, hogy az önfenntartáshoz szükséges mennyiségen túl a megtermelt tojást, zöldséget értékesítsék ezek a családok, és ahol lehet, az alapítvány támogatási programját összekapcsolják a közmunkaprogramokkal. A szociális szövetkezetek lehetőséget adnak arra is, hogy különféle mezőgazdasági munkákkal, állattenyésztéssel, gyümölcsszedéssel vagy gyógynövénytermesztéssel megteremtsék az önfenntartás feltételeit.

A malacok szétosztása után derült ki Ároktőn, hogy a 40 állatból 9 a listán nem szereplő családokhoz került. “Ilyen incidens sem tavaly, sem idén egyszer sem fordult elő, ez annak köszönhető, hogy az önkormányzatok mindig biztosítottak legalább kettő vagy három dolgozót, akik jelen voltak az átadásnál és figyelemmel kísérték, hogy azok a családok kapják meg az állatokat, akik a listán szerepelnek” – fogalmazott az MTI-hez eljuttatott közleményében Hegedűs Zsuzsa. Hozzátette: erre azért van szükség, mert az osztást végző önkéntesek nem ismerik a helyieket.

Mint írta, az Ároktőn történtek teljes felelőssége az önkormányzatot terheli, elvárják a polgármestertől, hogy személyesen kérjen elnézést a családoktól és az osztást végző önkéntesektől. A közlemény szerint a 9 érintett család a későbbiekben kapja meg a malacot.

– MTI –