Makk: gyenge a termés, nagy a kereslet

Makk: gyenge a termés, nagy a kereslet
Komoly tölgyerdő-telepítési pályázatokat nyújtottak be idén a tulajdonosok, akik most intenzíven keresik a szaporítóanyagot, amiből azonban meglehetősen kevés termett.

Növelő hatással vannak a makk iránti keresletre és árára a tervezett tölgytelepítések. A szokatlanul erős keresletet mutatja, hogy az elmúlt hetekben Vásárosnamény környéki személy is kísérletezett makkfelvásárlással Debrecenben. Nem ok nélkül, hiszen a termés gyenge, legjobb esetben is csak közepes volt, a gyűjtés vége felé már 250 forint körüli árról is lehetett hallani kilogrammonkét.

A gyűjtés gyakorlatilag befejeződött. A Nyírerdő Rt. Debreceni Erdészetében az elmúlt két-három hét alatt száz mázsányi makkot tudtak felvásárolni. E mennyiséggel kapcsolatban Juhász Lajos, az erdészet igazgatója megjegyezte, hogy volt már ennél sokkal rosszabb (25 mázsa), de jobb szezonjuk is (200-250 mázsa).

A részvénytársaság halápi erdészetében pedig, ahol a nyár folyamán 100 hektár tölgyest döntött ki az orkán erejű vihar, mindössze 6 mázsát tudtak gyűjteni, tudtuk meg Szabó Béla igazgatótól. A Halápra a nyíregyházi erdészetből hoztak makkot a tölgytelepítéshez.

G.I.