Májusban tárgyalnak az ausztrál belügyminiszter fellebbezési kérelméről a Zentai-ügyben

Májusra tűzték ki a meghallgatást a Zentai-ügy újabb fellebbezésében – írta szerdán a The West Australian, amely szerint a kétnapos meghallgatáson az ausztrál kormány illetékesei érvelhetnek majd amellett, hogy miért ellenzik a Zentai Károly kiadatását megtiltó határozatot. A 89 éves magyar származású férfi ügyében január elején nyújtott be fellebbezést az ausztrál belügyminiszter, aki így tiltakozott a náci háborús bűnnel vádolt férfi kiadatását tiltó bírósági döntés ellen.

Zentai Károly ellen 2005-ben adott ki letartóztatási parancsot egy magyar bíróság, és ezután kérték a kiadatását Ausztráliától. A férfi 2009-ben két hónapot töltött börtönben, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Brendan O’Connor ausztrál belügyminiszter azonban engedélyezte kiadatását, de Zentai fellebbezett, és egy szövetségi bíróság végül tavaly júliusban úgy döntött, hogy nem adható ki és semmisnek nyilvánította a kiadatásáról szóló belügyminiszteri határozatot. A miniszter ezen döntés ellen nyújtott be fellebbezést, amelyről májusban tárgyal az ausztrál szövetségi bíróság.

Zentait azzal gyanúsítják, hogy 1944-ben Budapesten részt vett egy 18 éves zsidó fiatal meggyilkolásában, aki nem viselte a sárga csillagot. Az ügyet 2004-ben a náci háborús bűnösökre vadászó Simon Wiesenthal Központ hozta nyilvánosságra.