Májusban hazatérnek az elszármazottak Tarcalon

Akt.:
Tarcal – Pár éve volt az első ilyen próbálkozás, a siker felbátorította a szervezőket és most május 26-án ismét megrendezik a Tarcalról elszármazottak találkozóját.

A jeles eseményt összekötik a felújított I. világháborús emlékmű és a hősi emlékpark átadásával. A szombat délelőtt kezdődő eseménysor koszorúzással és katonai tiszteletadással indul. Az avató­ünnepségen a római katolikus egyház képviselői megszentelik a frissen átadott emlékhelyeket, és katonazenekarokat is hallhatnak az egybegyűltek. Fellép például a MH5 Bocskai István Lövészdandár Debrecen Helyőrségi Zenekara is. Majd közös ebéden, beszélgetésen és programokon vesznek részt a helyiek és azok, akik ideszülettek egykor, de már elhagyták a községet.

– A saját falunk akkor is meghatározó szerepet tölt be az életünkben, ha már évtizedek óta máshol, például modern világvárosban lakunk. Bárhová sodort minket az élet, mi tarcaliak vagyunk, mert a szülőföld olyan, mint egy láthatatlan köldökzsinór – sorolta Marika néni, aki egészségügyi állapota miatt nem tud részt venni az eseményen.

– Hisszük, hogy a család után a szülőhely, az iskolai vagy a fiatalságunkat meghatározó régi emlékek mindig összekötnek bennünket. Jó érzéseket keltenek, bárhová is visz-vitt bennünket az élet, ezek a meghatározó élmények mindig velünk vannak. Koltait idézve: „ez a föld a tiéd, ha elmész, visszavár”. Ennek a gondolatnak a jegyében indítottuk el a Tarcalról elszármazottak találkozóját – mondta Butta László, a község polgármestere.

-JA-