Május elsejétől sztrájkba lép a szlovák egészségügyi dolgozók egy része

Május elsején várhatóan negyven szlovákiai kórházban lépnek sztrájkba a béremelést követelő egészségügyi dolgozók. Erről a szlovák Orvosok Szakszervezeti Társulása tájékoztatta a sajtót hétfőn.

Az orvosok és nővérek 30 százalékos béremelést, valamint a túlórák rendes, az uniós előírásoknak megfelelő térítését követelik. Ugyancsak szeretnék elérni, hogy a kórházakat ne alakítsák kereskedelmi társaságokká. Bár ezt a folyamatot korábban Szlovákiában felfüggesztették, formálisan teljesen nem törölték el.

Az egészségügyi dolgozók tiltakozása jelképes lesz, a sztrájk idején is teljes ellátást biztosítanak pácienseiknek, akiket a követeléseikről, céljaikról is felvilágosítanak.

A kórházigazgatókat tömörítő szervezet kezdetben csak 10 százalékos növelést tartott elfogadhatónak, de az egészségügyben dolgozók mintegy felét alkalmazó egyetemi kórházak vezetői már 20 százalékos emelésre is hajlanak. A sztrájkra készülő szakszervezet nyílt levélben fordult a szociáldemokrata miniszterelnökhöz, Robert Ficóhoz, ám az egyelőre nem válaszolt.

Szlovákiában 2006 végére 21 ezer korona (vagyis körülbelül 153 ezer forint) fölé emelkedett a bruttó átlagbér, de az egészségügyben alig haladta meg a 15 ezer koronát (hozzávetőleg 110 ezer forintot).