Május elsején tiltakoznak és nem ünnepelnek a szakszervezetek

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok idén május elsején nem ünnepelni, hanem tiltakozni fognak. Az érdekképviseletek elsősorban a kormány megszorító intézkedései és a munkahelyi jogsértések ellen kívánnak demonstrálni – hangzott el pénteken a két szakszervezeti konföderáció közös tájékoztatóján.

A közszférában ugyan sikerült némi eredményt elérnie a szakszervezeteknek, ám 6,65 százalékos béremelés is a reálbérek csökkenésével jár – ezt a LIGA szakszervezetek elnöke mondta. Gaskó István hozzátette: a versenyszférában – ahol 10 százaléknál nagyobb reálbércsökkenés is előfordult – még rosszabb a helyzet. A LIGA ezért május elsején a Képviselői Irodaház melletti Olimpiai parkba várja a munkavállalókat. A szakszervezeti vezető legalább 5 ezer tiltakozóra számít.

A tiltakozóakcióhoz csatlakozott a Munkástanácsok Országos Szövetsége is. Ezúttal nem ünnepelni, hanem a múlt és jelen hőseire – vagyis a munkavállalókra – kívánnak emlékezni – ezt a konföderáció vezetője mondta el. Palkovics Imre elnök beszámolt az Európai Szakszervezeti Szövetség májusi, sevillai konferenciájának előkészületeiről is. Itt egyebek mellett a munkahelyi jogsértések elleni küzdelemről, az egységes európai minimálbérről, az EU-n belüli migrációról fognak tárgyalni.